Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kevesebb menedékkérő érkezett Németországba

Népszava-információ|2017. jan 12. 05:33
[A+ A-]

Németországba 280 ezer menedékkérő érkezett 2016-ban. Ez jóval kevesebb a 2015-ös adatnál, amikor 890 ezren vándoroltak az ország területére. Thomas de Maiziere belügyminiszter is arról számolt be, hogy érezhetően csökkent a bevándorlók száma.

„Ez azt jelzi, hogy a német kormányzat, valamint az Európai Unió intézkedései eredményesek voltak” – fejtette ki. Tavaly márciusban született a megállapodás Törökország és az Európai Unió között, s az év első hónapjaiban zárták le a balkáni útvonalat. A belügyi tárcavezető ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a menedékkérelmek száma nőtt. A minisztérium az előző év folyamán 745 545 menedékkérelmet regisztrált, ami 268 869-cel több az előző évinél. Nagy a kérelmet benyújtók többsége még 2015-ben érkezett Németország területére. Sokan azonban a német hivatalok túlterheltsége miatt nem tudták beadni a menedékkérelmet.

A legtöbb menekült Szíriából érkezett, az országban 2011 tavasza dúl polgárháború. Sokan érkeztek továbbá Irakból, Albániából és Eritreából is.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke szerint felső határban kell megszabni, hány menekült érkezhet az Európai Unió területére. Úgy vélte, az európai országoknak mindenekelőtt tisztázniuk kell azt, hány menekültet fogadnának be. Középtávon azonban a bevándorlók egy kötelező érvényű elosztási mechanizmusára van szükség. Ez azért érdekes, mert a Fidesz elutasítja a menekültügyi kvótákat, ugyanakkor Weber annak az Európai Néppártnak a vezetője, amelynek a Fidesz is tagja. A német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa nem kívánt becslésekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy Európa hány menekültet vegyen fel.

Az Európai Néppárt elnöke egyelőre nem tartja megvalósíthatónak azokat az elképzeléseket, amelyek szerint még az EU határain kívül bírálják el a menedékkérelmeket.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!