Előző
Következő
új cikk

Külföld

Módosították a Lex Babist

MTI|2017. jan 12. 05:32
[A+ A-]

Nem lehetnek médiatulajdonosok a jövőben a cseh kormány tagjai, a tulajdonukban lévő cégek pedig nem kaphatnak állami támogatást, és nem vehetnek részt a közszféra által kiírt pályázatokon. Egyebek között ezt tartalmazza a cseh összeférhetetlenségi törvény legújabb módosítása, amelyet szerdán fogadott el a prágai képviselőház.

A parlament már tavaly ősszel elfogadta a köznyelvben "Lex Babisnak" elkeresztelt törvénymódosítást, de azt Milos Zeman államfő megvétózta. Az elnöki vétó leszavazásához - az apró változásokat tartalmazó újabb módosítás elfogadásához - a 200 tagú parlamenti alsóházban 101 szavazatra volt szükség. A szavazáskor 129-en támogatták az új módosítást, 49-en pedig ellene voltak, így a jogszabály érvénybe lép.

Az összeférhetetlenségi törvény módosítása a kormánypárti és ellenzéki politikusok többségének nyilatkozatai szerint alapvetően Andrej Babis miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter, az ANO (Igen) mozgalom elnöke ellen irányul. A multimilliárdos Babis tulajdonában van az Agrofert holding, amely az egyik legnagyobb cseh gazdasági csoport, és több mint 35 ezer embert foglalkoztat, valamint két befolyásos országos napilap, a konzervatív Lidové Noviny és a liberális Mladá fronta Dnes, illetve kisebb televíziók és rádiók is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!