Előző
Következő
új cikk

Sport

Nem nő a színvonal

Népszava-MTI információ|2017. jan 12. 05:54
[A+ A-]

A kiscsapatok, így a magyar válogatott kijutási, valamint a tornán a jobb szereplési esélyeit növeli ugyan a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) keddi döntése, mely szerint 2026-tól 48 csapatos lesz a világbajnokság, ám ettől az esemény színvonala nem növekszik - összegezte Szabados Gábor sportközgazdász az M4 Sport szerdai, Sportreggeli című adásában.

„Nem biztos, hogy olyan szakmai sikert hoz majd a világbajnokság létszámának emelése, mint a tavaly nyári Európa-bajnokság esetében történt, ugyanis a mezőny bővítésének nyertes kontinensei, például Ázsia csapatai, nem képviselnek vb-szintű játékerőt" - véli Szabados Gábor.

A sportközgazdász szerint a FIFA sportpolitikai döntést hozott a mezőny 32-ről 48 csapatosra bővítésével, hiszen a létszámemelés volt az elnökválasztás előtti egyik ígéret. A döntés rövid távon pénzügyi sikert hozhat ugyan, ám a vb színvonala, értéke ezzel nem nő, mert több értéktelen meccs lesz. Azzal, hogy a hármas csoportokból ketten továbbjutnak, a „nagycsapatok" megerőltetés nélkül léphetnek tovább, igaz, az úgynevezett kiscsapatok, mint például a magyar válogatott, is könnyebben elérhetik az egyenes kieséses szakaszt - tette hozzá Szabados.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a megnövelt létszámú franciaországi Eb előtt is éltek ezek a félelmek, a szakember azt felelte, hogy valóban így volt, ám Európában sűrűbb a mezőny, és azok a válogatottak, amelyek a bővítésnek köszönhetően tudtak több év szünet után kijutni, mint például a magyar együttes, eleve megütöttek egy bizonyos szintet.

„A világban más a leosztás, mint Európában. Az új kvótarendszer szerint Katar és Omán is ott lehet majd a világbajnokságon, ám ettől az esemény sportszakmai értéke nem nő" - véli a sportközgazdász, aki szerint a magyar válogatott kijutási esélyei is javulnak, de nem olyan mértékben, mint a kontinensbajnokság esetében.

Az is elhangzott, hogy a FIFA a döntésnél figyelembe vette a klubok érdekeit is, ezért nem növelte jelentősen a játéknapok számát: az eddigi 30-ról csupán 32 napra nő azon napok száma, amíg az egyesületeknek nélkülözniük kell a válogatottban érdekelt játékosaikat, és a mérkőzések száma sem emelkedik, hogy a klubidény kezdetére ne túlságosan „kifacsart" focistákat kapjanak vissza.

A korrupciós botrányba keveredett és belebukott Joseph Blatter FIFA-elnök kényszerű távozása után a helyére pályázó korábbi főtitkár, Gianni Infantino programjában azt ígérte – az általa remélt szavazatokért cserébe –, hogy mindent megtesz azért, az Európán kívüli kontinensek több csapattal képviseltethessék magukat a világbajnokságon.

Ígéretét betartotta, a mezőny ilyen mértékű felduzzasztása ellen hivatalosan egyedül az aktuális címvédő, Németország tiltakozott. A németek is elismerik, hogy a létszámbővítés több mérkőzést (az eddigi 64 helyett 80) és nagyobb televíziós bevételt hoz, viszont úgy vélik, ez csak átmeneti állapot, a színvonal ugyanis csökkenni fog, ami azzal járhat, hogy a nézettség csökken, és a televíziók is kevesebbet fizetnek a gyengébb produkciókért.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!