Előző
Következő
új cikk

Belföld

Magyar Szociális Fórum: Orbán emberéletekkel játszik!

Népszava|2017. jan 16. 05:16
[A+ A-]

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Emberéletekkel játszó felelőtlenségnek minősítette Orbán Viktor fagyhalállal kapcsolatos péntek reggeli rádiónyilatkozatát a Magyar Szociális Fórum (MSZF). Orbán azt mondta: „nagy tisztelettel" kéri Magyarország minden hajléktalan emberétől, menjenek be a számukra fenntartott menedékhelyekre, mert meg fognak fagyni.

„Nem elég arra biztatni a hajléktalanokat, hogy menjenek meleg helyre, hanem biztosítani is kell a meleg helyet, hogy legyen hová menniük" - reagált az MSZF. A szervezet szerint a melegedőkben nem csak telt ház van a dermesztő hideg miatt, hanem sok melegedőben csak éjszakára húzódhatnak meg az emberek, nap közben nem engedik be őket. Gyakori jelenség, hogy rövidebb-hosszabb időre kitiltanak onnan hajléktalanokat különböző okokból, egy-egy ilyen szubjektív döntés közvetlen következménye az lehet, hogy az érintett odakint megfagy, „vagyis közvetve halálra ítélik a kitiltottat".

Az MSZF szerint Orbán Viktor úgy tett, mintha a kormányát és politikáját nem terhelné felelősség az eddigi száz körüli fagyhalálért. „Ki engedélyezte több ezer ember kilakoltatását a moratórium felfüggesztése óta? Ki tűrte el, hogy ennek a tömegnek egy része az utcán kössön ki, mert nem volt hová mennie?" - szegezték a kérdést a miniszterelnöknek. Emlékeztettek: hiába kérték a kormánytól és az egyháztól, hogy nyissa meg fűtött épületeit a fagyoskodók előtt, sem a középületekbe, sem az egyházi palotákba nem engedik be a fagy elől menekülőket.

Nagy a hó Kékestetőn
Országszerte jelentős mennyiségű hó hullott a hét végén, szombat reggel Kékestetőn már 40 centiméteres volt a hó vastagsága.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint a 300 méter feletti települések közül Mátraszentimrén 35, Bükkszentkereszten 30, Bükkzsércen 28, Bélapátfalván 22 centiméternyi hó esett. Az alacsonyabban fekvő települések közül a Miskolc Diósgyőr mérőállomáson is 30 centiméteres volt a hó.
Az OMSZ előrejelzése szerint a héten folytatódik a hideg idő. Bár országszerte felhős lesz az ég, csapadék csak elvétve várható. A nappali és éjszakai hőmérséklet a hétvégi enyhülés után újból nulla fok alatt marad, visszatérnek a kemény, hajnali fagyok.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!