Előző
Következő
új cikk

Belföld

A Fidesz nekiment az LMP javaslatának

nepszava.hu/MTI|2017. jan 16. 12:37, frissítve: 2017. jan 16. 13:28
[A+ A-]

Beleznay Zsuzsanna, a Jobbik szakértője, Szilágyi György és Dúró Dóra, Jobbikos képviselők, Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP társelnökei, frakcióvezető-helyettesei, Harangozó Tamás MSZP-s képviselő, mellette az MSZP szakértője. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az Országgyűlés ellenzéki frakciói mind szükségesnek tartják a politikusi vagyonnyilatkozat-tételi rend megváltoztatását, a Fidesz azonban úgy látja: a magyar rendszer az egyik legszigorúbb Európában, amelynek megváltoztatására az ellenzékiek nem tettek le jó javaslatot. Az LMP korábban előrejelezte, hogy ha a Fidesz nemet mond a vagyonosodási vizsgálatokra, azzal igent mond a korrupcióra.

Az ötpárti egyeztetést az LMP kezdeményezésére tartották meg a vagyonnyilatkozat-tétel rendjének megváltoztatásáról. A tanácskozáson Vas Imre (Fidesz), Harangozó Tamás (MSZP), Dúró Dóra és Szilágyi György (Jobbik) valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos (LMP) vett részt. 

Harangozó Tamás (MSZP) szerint a kormányzó párt a találkozón világossá tette: érdekelt a korrupt rendszer fenntartásában. Pártja mind a kötelezettek körét bővítené, mind az adatközlés módját megváltoztatná - ismertette -, a politikusi vagyonokról a közhiteles nyilvántartásokból nyerne adatokat, nem csupán önbevallás útján. Emellett mind az ellenőrzésre, mint a szankciókra nagyobb súlyt helyeznének, javaslatuk szerint elveszítené parlamenti mandátumát az a képviselő, akiről az Országgyűlés kimondja, hogy nyilatkozata valótlanságokat tartalmaz. 

Szél Bernadett (LMP) úgy értékelt, a kormánypártoknak nem áll szándékában a mostani idejétmúlt, rossz rendszer megváltoztatása, amelyben a politikusok "szappanoperát játszhatnak a vagyonnyilatkozatokkal". Hadházy Ákos szerint a jelenlegi szisztéma még erősíti is a korrupciót, holott javítania kellene azon, ezért változtatást sürgetett. Mint fogalmazott, az ellenzék ezért olyan javaslaton fog dolgozni, amely mindannyiuk számára elfogadható. 

Dúró Dóra (Jobbik) is sérelmezte a kormányoldal elzárkózását, szerinte ugyanis a 21. században semmivel sem magyarázható például az, miért ne lehetne a bevallásokat elektronikusan beadni. Az egy háztartásban élő hozzátartozók vagyoni helyzetét is nyilvánossá kellene tenni, és a Jobbik szerint is bővíteni kellene a nyilatkozók körét, kiterjesztve a kötelezettséget például a kormánybiztosokra - mondta. Frakciótársa, Szilágyi György a dokumentumok ellenőrzését szorgalmazta, mert szerinte a politikusok most azt írnak abba, amit csak akarnak. 

Vas Imre az LMP javaslatát több ponton bírálta. Az ellenzék politikusai azt hangsúlyozták, szakértői szinten dolgoznak ki a jövőben egy közös javaslatot, amely egy következő kormányzat számára elfogadható lehet. Vas Imre kijelentette: pártja nyitott lenne a jó javaslatokra, ilyenekkel azonban nem találkozott az egyeztetésen, az LMP-ét mind politikailag, mind szakmailag alkalmatlannak tartja. A kormánypárti képviselő a kifogásai között említette, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) funkciójával ellentétes lenne, ha ezen intézményt jelölnék ki a nyilatkozatok ellenőrzésére. Mint mondta, ezt az Országgyűlés illetékes bizottsága végzi bejelentésre. Érdekesnek ítélte azt is, hogy az LMP csupán közhiteles nyilvántartásokat használna fel az ellenőrzés során, mert például a légi járművek üzemben tartóit tartalmazó nyilvántartás egy része nem ilyen - utalt a fideszes a Hadházy Ákos lejáratását célzó jobboldali sajtóhírekre.

Az LMP múlt héten hívta össze az ötpárti egyeztetést javaslatukról, ami vagyonnyilatkozatok helyett kötelező vagyonosodási vizsgálatot írna elő a politikusok, valamint az állami és önkormányzati vezetők számára. Szerintük a politikusok többsége semmibe veszi a vagyonnyilatkozatokat, és amikor eltitkolt vagyontárgyaik miatt lebuknak, akkor sem vonják felelősségre őket. Szél Bernadett társelnök azt mondta, elegük lett a botrányokból, a következménynélküliségből, ezért szeretnék, ha a jövőben önbevallás helyett az Állami Számvevőszék vizsgálná, egyensúlyban van-e a politikusok jövedelme a vagyonukkal. Az LMP azt javasolta, évről évre vizsgálják meg, hogy az érintettek miből vásárolták vagyontárgyaikat. Erről ötpárti egyeztetést javasolnak a jövő hétre. Törvényjavaslatukat, amely minden parlamenti képviselőt, kormánytagot, közjogi méltóságot, önkormányzati vezetőt, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetőit érintené, a kormányoldal eddig minden alkalommal "lesöpörte" – emlékeztetett Hadházy Ákos, a párt másik társelnöke.

Gál József szóvivő úgy fogalmazott, hogy akinek fontos, hogy tisztuljon a magyar politika, az meg fogja szavazni az LMP javaslatát. Ha a Fidesz újra nemet mond a vagyonosodási vizsgálatokra, azzal mindenki számára egyértelmű lesz, hogy a kormánypárt továbbra is igent mond a korrupcióra. Így is történt, ami várható volt, hiszen a KDNP-s Hollik István már korábban kijelentette, hogy nem tartja indokoltnak a javaslatot.

Közeleg a határidő
Vagyonnyilatkozatot január 31-ig kell leadniuk a képviselőknek, amit február 1-től bárki megnézhet a parlament honlapján. A házas- vagy élettársak és a gyermekek bevallásait viszont zárt borítékban őrzik a mentelmi bizottság páncélszekrényében. Erre a határidőre kell vagyonáról vallani mások mellett a nemzetiségi szószólóknak, az Állami Számvevőszék elnökének, alelnökének, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének, elnökhelyetteseinek, a Költségvetési Tanács-, a Kúria elnökének, a legfőbb ügyésznek és helyetteseinek, az MNB vezetőinek, a Médiatanács vezérkarának, az Országos Bírósági Hivatal elnökének.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!