Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Dohányzás - Brutálisan nőhet a halálozás

Népszava-információ|2017. jan 17. 05:17
[A+ A-]

Illusztráció: Thinkstock

Abszolút értékben nő a dohányosok száma, a 80 százalékuk a szegény vagy sebezhető csoportból kerül ki, belátható időn belül 2 millióval több ember életébe kerülhet a káros szenvedély - áll a WHO jelentésében. A kormányok nem használják ki eléggé az adóztatásban rejlő lehetőségeket, és a dohánytermékekre kivetett adóknak kevesebb mint 0,4 százalékát forgatják vissza dohányzásellenes intézkedésekre.

Évi 1000 milliárd dollár kárt okoz a dohányzás a világgazdaságnak az egészségügyi többletköltségek és a kieső munka miatt, miközben a dohányáruk megadóztatásából származó bevételek mindössze 269 milliárd dollárt tettek ki 2013-2014-ben - közölte együttes jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai Nemzeti Rák Intézet.

A jelentés szerint a jelenlegi évi 6 millióval szemben 2030-ban már évi 8 millióan fognak meghalni dohányzás következtében a világon, 80 százalékuk a közepes vagy alacsony jövedelmű országokban. Ebben az országcsoportban él a dohányosok 80 százaléka, és bár globálisan csökken a dohányosok aránya, abszolút értékben nő a számuk, ráadásul a dohányzás egyre inkább a szegényekre és a sebezhető csoportokra jellemző.

A WHO adatai szerint a világon 1,1 milliárd ember dohányzik, vagyis minden ötödik ember a 15 éven felüli népességben.

A dohányipar olyan termékeket gyárt és értékesít, amelyek idő előtt ölik meg emberek millióit, olyan erőforrásoktól fosztják meg a háztartásokat, amelyeket élelmezésre és oktatásra lehetne fordítani, és hatalmas egészségügyi költségekkel terhelik meg a családokat, a közösségeket és az országokat - olvasható a 688 oldalas jelentésben. A dohányzás szigorú korlátozása nem veti vissza a gazdaságot - cáfolták meg a kutatók a kormányok jellemző aggodalmát. A dohányzás visszaszorítására a kormányok a vizsgált időszakban még egymilliárd dollárt sem költöttek.

A dokumentum szerint a kormányok nem használják ki eléggé az adóztatásban rejlő lehetőségeket, és a dohánytermékekre kivetett adóknak kevesebb mint 0,4 százalékát forgatják vissza dohányzásellenes intézkedésekre. Ha minden ország 0,80 dollárral emelné egy-egy csomag cigaretta adóját, a kormányok bevétele 140 milliárd dollárral emelkedne és 66 millió fővel csökkenne a dohányosok száma - mutat rá a jelentés egy 2016-os tanulmányra hivatkozva.

Áttörés a rák gyógyításában
A rák halálos terjedését a szervezetben 75 százalékkal sikerült csökkenteniük állatkísérletekben a cambridge-i Sanger Intézet tudósainak. A daganatok képesek terjeszkedni mindenfelé a testben, és ez a folyamat okozza a rákbetegségek okozta elhalálozások 90 százalékát. A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban brit kutatók bemutatták, hogy az immunrendszer működésének megváltoztatásával lelassították a bőrrák átterjedését a tüdőre. A daganat terjedéséről szerzett új ismeretek elvezethetnek új gyógymódok kidolgozásához - olvasható a BBC honlapján.
A rák terjedése a gyorsan mutálódó daganat és a szervezet többi részének harca. A Sanger Intézet szakemberei azt kutatták, mi hat a daganat terjedésére a testben. 810 genetikailag módosított egércsoportot hoztak létre, hogy tanulmányozzák, a DNS mely szakaszai játszanak szerepet abban, hogy a szervezet ellenállhasson a rák terjedésének. Az állatokba melanoma (bőrrák) sejtjeit fecskendezték be és megfigyelték, mennyi daganat formálódik a tüdőn. 23 DNS-szakaszt vagy gént találtak, amelyek vagy megkönnyíttették, vagy megnehezítették a daganat terjedést, sok közülük az immunrendszer működéséért felelős.
Egyetlen gén - a Spns2 jelű - megcélzásával sikerült a háromnegyedével csökkenteni a daganatok terjedését a tüdőre. „Ez szabályozza az immunsejtek egyensúlyát a tüdőben. Megváltoztatja azon sejtek egyensúlyát, amelyek szerepet játszanak a daganatos sejtek megölésében, és azokét, amelyek kikapcsolják az immunrendszert" - magyarázta David Adams, a kutatócsoport egyik tagja a BBC-nek. Az immunterápia - az immunrendszer erejének hadba állítása a rák elleni harcban - egyes betegeknél drámai eredményeket hozott. Néhány beteg esetében, akiken a betegség végső stádiumának jelei mutatkoztak, a daganat összes jele eltűnt a szervezetükből, másoknál azonban nem működött a módszer.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!