Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Beidézték Horváth Andrást

nepszava.hu|2017. jan 18. 11:14, frissítve: 2017. jan 18. 17:32
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

Horváth Andrást, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársát gyanúsítottként beidézte a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya, miután még 2013 végén tucatnyi visszaélés-gyanús ügyet tárt a rendőrség elé. „Az Orbán-Pintér-Polt trió gátlástalanságban, aljasságban egy újabb szintet lépett: megküldték a "klubtagsági igazolásomat" – fakadt ki Horváth, miután kézhez vette „behívóját”, a csütörtök 9 órára szóló idézését. 

„Magyarország 2017. január 18. A bűnözők, korrupt politikusok élik világukat – a bűneiket leleplezőket börtönbe küldik?” – írta néhány órája Facebook-üzenetében Horváth András, a 2013-as NAV-botrány kirobbantója. „Az Orbán-Pintér-Polt trió gátlástalanságban, aljasságban egy újabb szintet lépett: megküldték a "klubtagsági igazolásomat" – fakadt ki Horváth, miután kézhez vette „behívóját” a holnap, csütörtök 9 órára szóló idézését. Ebben információs rendszer vagy adat megsértése vétség alapos gyanúja miatt idézik a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületébe. „Erdogan, Putyin és Kim Dzsong Un tapsikolhat” – fűzte még hozzá az idézéshez Horváth András.

Csak az időzítés lepett meg, a hatalom természetét ismerve maga az eljárás nem okozott meglepetést - nyilatkozta a Népszavának Horváth András. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egykori munkatársa kálváriája 2013-ban kezdődött, amikor megszellőztette, hogy feltételezhetően nagyértékű áfacsalások vizsgálatát állították le az adóhivatalon belülről.

A volt NAV-ost 2013 decemberében jelentette fel egykori munkaadója, mert azt vélelmezték, hogy illetéktelenül jutott hozzá és vitt ki az adóhatóságtól adatokat. A több szálon folyó nyomozás során házkutatást is tartottak Horváthnál, lefoglaltak többek között adattárolókat és az azóta elhíresült „Zöld dossziét”, amelyben részletesen, adatokkal alátámasztva írta le az eseteket a volt adós.

A házkutatás ellen tett panaszokat elutasította az ügyészség. Horváth lapunknak elmondta, már akkor érzékelte, hogy a számítógépes adatlekérés irányában tapogatózik a hatóság.

Az idézésben szereplő információs rendszer vagy adat megsértése vétség akár 2 évi szabadságvesztéssel is sújtható. Igaz, korlátlanul enyhíthető is a büntetés, ám ez sem mentesíti az elmarasztalt vádlottat az alól, hogy bűnügyi nyilvántartásba vegyék és ettől kezdve büntetett előéletűnek számít. Horváth Andrást csütörtökön elkíséri a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje, Hüttl Tivadar is, aki már a 3 évvel ezelőtti ügyekben is képviselte.

Azért is érthetetlen az idézés, mert a kormányzat érdeke az volt, hogy a NAV-botrány körül nagy legyen a csönd és a kormánypárti média sem törte meg ezt a csendet. Ezzel az idézéssel most megtörik ez a hallgatás - említette a Népszavának Horváth András. A NAV egykori munkatársa elmondta azt is, hogy még van a tarsolyában a kormány számára néhány kellemetlen meglepetés. Korábban több ügyben tett feljelentést NAV-vezetőkkel szemben, ám egy kivételével megszüntették az eljárást.

A hatalom vele is példát akar statuálni, hogy aki a rendszer ellen szól, megütheti a bokáját - vélte Horváth. Úgy látja, az ő ügye is beleillik abba a sorba, amelyben a kormány szét akarja verni a szakszervezeteket, hiszen közvetve támadást indított a szakszervezeti tisztségviselők, illetve közvetlenül a civil szervezetek, a civil aktivisták ellen, a sajtó megszállásáról nem is szólva. Úgy tetszik, ezekben politikailag nem érez a hatalom semmilyen veszélyt, pedig itt is érheti a őket meglepetés - tette hozzá Horváth András.

Ma még csak a gyanúsítást közlik a két órás kihallgatás során, ha lesz vádemelés egyáltalán, arra csak később kerül sor, bár erről nyilván már megszületett a döntés - jegyezte meg Horváth. A bíróságban még bízik a NAV botrány kirobbantója, de ha magyar bíróságon mégis elmarasztalnák, akkor nemzetközi fórum elé viszi az ügyét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!