Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Gyanúsítottként hallgatták ki Horváth Andrást - Juhász üzent a rendőrségnek

nepszava.hu|2017. jan 19. 10:07, frissítve: 2017. jan 19. 17:00
[A+ A-]

FOTÓK: Tóth Gergő/Népszava

Horváth Andrást, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársát, aki tucatnyi adócsalási ügyet tárt a rendőrség elé 2013 végén, gyanúsítottként idézte be a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya reggel 9 órára. A vád szerint jogosulatlanul kérte le azokat az adatokat, amelyek bekerültek a zöld dossziéba, illetve nem a munkakörének és feladatkörének megfelelő adatokat gyűjtött. Horváth mellett a Ligetvédők és Juhász Péter is kiállt, az Együtt alelnöke egy mikrofon segítségével üzent a bent lévő rendőröknek. A kihallgatás után a TASZ-nak adott interjújában Horváth koncepciós eljárásnak nevezte az ügyet.

Horváth András a Klubrádió reggeli műsorában azt mondta, közérdekből beszélt a NAV visszásságairól, és elképesztő cinizmusnak tartja, hogy tovább kriminalizálják. Szerinte a vád azért sem áll meg, mert csakis úgy tudott hozzájutni a kérdéses adatokhoz, hogy megvolt a jogosultsága a különböző számítógépes rendszerekbe való belépésre. Ráadásul az adózás rendjéről szóló törvény értelmében az adótitkok felhasználásának vagy kiszivárogtatásának legfeljebb fegyelmi következménye lehet, az ő esetében pedig még erről sem volt szó.A NAV volt kockázatelemzője szerint a hatalomnak leginkább az a célja, hogy ő bekerüljön a bűnügyi nyilvántartásba. Elmondása szerint közérdekből hozta nyilvánosságra az adatokat, és ezzel 10 milliárdos nagyságrendben hozhatott plusz bevételt az adóhatóságnak.

A NAV beidézett munkatársa lapunknak szintén úgy nyilatkozott, hogy bosszúról van szó, mert a több milliárdos adócsalások miatt feljelentést tett. "Példát is akarnak statuálni, megmutatni, hogy aki a rendszerrel szembe megy, és aki nem fogja be száját, az így járhat" - mondta Horváth a Reggeli gyors című műsorban.

Ahogy lapunk tegnap elsőként beszámolt róla, Horváth András a Facebookon fakadt ki, miután kézhez vette „behívóját”, a csütörtök 9 órára szóló idézését. „Magyarország 2017. január 18. A bűnözők, korrupt politikusok élik világukat – a bűneiket leleplezőket börtönbe küldik? Az Orbán-Pintér-Polt trió gátlástalanságban, aljasságban egy újabb szintet lépett: megküldték a "klubtagsági igazolásomat" - írta, bejelentve, hogy információs rendszer vagy adat megsértése vétség alapos gyanúja miatt idézték be a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületébe.

Horváthot többek között a Ligetvédők és Juhász Péter, az Orbán-kormány korrupciógyanús ügyeit feltárni próbáló ellenzéki politikus is elkísérte a kihallgatásra. Az Együtt alelnöke egy hangfal és mikrofon segítségével azt üzente az épületben lévő rendőröknek, hogy nekik védeni, nem támadni kellene Horváth Andrást, mert nem ő követ el korrupciós bűncselekményeket Magyarországon. "Nem tűrjük, hogy a hatalom azokat az embereket vegzálja, akik a bűncselekményeket feltárják" - mondta Juhász, aki egyben tiszteletéről és becsületéről biztosította a bűnüldöző rendőröket.

Horváth: ez egy koncepciós eljárás

Horváth András a rendőrségi kihallgatása után adott rövid videóinterjút a TASZ-nak (Társaság a Szabadságjogokért), amiben elmondta, azzal gyanúsítják, hogy illetéktelenül jutott hozzá adóhatósági adatokhoz, és illetéktelenül vitte ki azokat, mégis három évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán egy kihallgatás megtörténjen. Vallomást még nem tett, mivel nem látta még a feljelentéseket, illetve azokat a belső dokumentumokat, melyek alapján feljelentették, és így nem volt mihez képest vallomást tennie - mondta el a videóban, majd politikai cirkusznak, egy koncepciós eljárásnak nevezte az egész ügyet, amiben - mint mondja -, totál ártatlan.

Abból, hogy most mégis beidézték, Horváth arra számít, hogy vádat akarnak majd emelni ellene, de próbálnak ügyvédje segítségével elébe menni a dolognak. A nyomozók közölték vele, hogy az a vád ellene, hogy ezeket az adatokat jogosulatlanul kérdezte le a NAV adatbázisából, mert érvelésük szerint ezeknek az adatoknak a vizsgálata nem tartozott a feladatai közé.

A NAV egykori munkatársa a Népszavának cáfolta a hatóság állítását és elmondta, hogy ezeknek az adatoknak az ellenőrzése a munkaköréhez tartozott, sőt, a felettesei megbízásából kezdte az adott cégeket, céghálókat ellenőrizni. Ezért eleve nem áll meg az a büntetőjogi kategória, amivel meggyanúsították. Bár a kihallgatás során rendkívül kevés ténnyel szembesítették, de Horváth András közlése szerint már annyiból is látszik, hogy a feljelentés csúsztatásokat, valótlanságokat tartalmaz. Vallomást pedig azért nem tett, mivel nem látta még a feljelentéseket, illetve azokat a belső dokumentumokat, hivatkozásokat, melyek alapján feljelentették, és így nem volt mihez képest vallomást tennie. Természetesen amint kézhez kapja ő és az ügyvédje a hiányzó dokumentumokat, írásban vallomást kíván tenni. További érdekesség, hogy amiatt, hogy az adatokat úgymond kihozta a cégtől, nem is tárgya a feljelentésnek és a gyanúsításnak. A gyanúsítás szerint csak az adatok jogtalan lekérdezése miatt idézték be Horváthot.

Csakhogy a szakember nonszensznek tartja, hogy a feljelentés, illetve a gyanúsítás szerint már akkor jogtalan volt a lekérdezés, amikor ő még a NAV munkatársa volt, mert az volt a feladata, hogy kiszűrje az adócsalásban érintett vállalkozásokat. A feletteseitől kapott feladat alapján 40-50 céget vizsgált, és ezzel kapcsolatban egy ellenőrzési javaslatot kellett letennie. A munkája elvégzéséhez több nyilvántartásból kellett a szakmai gyakorlatnak megfelelően kötelezően lekérdeznie az adatokat, hogy megállapíthassa, érintett az adott cég az adó csalásban, vagy sem. Az eredményről vizsgálati javaslat születik és következhetnek a szükséges lépések, ha azok indokoltak. Horváth András vizsgálata szerint ezek a vállalkozások egy adócsaló hálózatot alkottak.

A legtöbb lekérdezés élelmiszeripari cégekhez kapcsolódott. A hálózatot részben olyan fantomcégek alkották, amelyek a határokon átnyúló áfacsalásban voltak érintettek. Az ügy nagyságrendjére jellemző volt, hogy mintegy 140 fantomcég bukkant fel a vállalati hálóban. Az adatok másik csoportja olyan élelmiszer kereskedőkre vonatkozott, amelyek valamilyen módon belekeveredtek ebbe a céghálóba - említette lapunknak Horváth András.

Ezekről a vizsgálatokról tudtak a feletteseim - állította a szakember. Mégis közvetlen főnöke, Tamásné Czinege Csilla írta alá a feljelentést, aki akkor a NAV Közép-Magyarországi Regionális igazgatóságát vezette, jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyi helyettes államtitkára, valójában a NAV első számú szakmai vezetője - közölte Horváth András.

Azért is tartja rendkívül cinikusnak és koncepciósnak az ellene indított eljárást a volt NAV-os szakember, mert a távozását követően több forrásból, egyebek mellett a sajtóból is arról értesült, hogy a közérdekű bejelentése nyomán, éppen az általa lekérdezett adatoknak köszönhetően elmaradt adóbevételekhez jutott a költségvetés. Ráadásul a "zöld dossziéban" szereplő jó néhány céget adó-költségvetési csalással meggyanúsítottak és büntető eljárások is indultak.

Érthetetlen és felháborító, hogy azt vegzálják, aki ezeket az ügyeket feltárta, holott felelősség azokat a NAV-os vezetőket terheli, akik nem érdeklődtek az elvégzett munka iránt és nem vették át az adatokat - hangsúlyozta a Népszavának Horváth András.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!