Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Ki a korrupt?

Népszava|2017. jan 20. 06:13
[A+ A-]

Naiv módon azt hittük: ugyan a rendszerváltás folyamata az elmúlt bő negyedszázadban gyakran kicsorbult, de a koncepciós eljárásoknak végképp búcsút inthetünk. Bíztunk abban, hogy a hatalom működésének anomáliáit bátran feltáró honfitársainkat nemcsak a nyilvánosság, hanem az igazságszolgáltatás tisztességes alkalmazása is megvédi. Joggal számítottunk arra, hogy nem térnek vissza azok az idők, amikor megtörténhetnek az olyan cselekedetek, amikor gyanúsítottá válik az adóhatóság egykori munkatársa, Horváth András azért, mert - egyébként anonimizált - adatokat tett közzé, amellyel azt sejtette, hogy a NAV-nál az adóalanyok egy szűk csoportja úgymond kivételezett bánásmódot élvez, cáfolva a minden ügyféllel szemben alkalmazandó egységes bánásmód elvét.

Horváth András vizsgálatot követelt és bizonyított. Fellépése félelmet ébresztett mindazokban a hatalom közeli, illetve a tényleges hatalmat gyakorló csoportokban, amelyek kihasználva a jogállam felülről irányított működészavarait, inkább a dolgok elfedésében, mintsem feltárásában érdekeltek.

Horváth András több, mint három évvel ezelőtti tényfeltárása, amely - sajnos hiábavaló módon - megjárta az Országgyűlés illetékes bizottságának ülését is, új fejezetéhez érkezett, tegnap azzal gyanúsították meg, hogy illetéktelenül jutott hozzá adóhatósági adatokhoz, és illetéktelenül vitte ki azokat. A purifikátort bíróság elé kívánják citálni, míg a bepanaszoltak a maguk érintetlenségében a háttérben lapulnak. A recept a sztálini időkből jól ismert, az egykori szovjet főügyész Andrej Januarjevics Visinszkij mondta 1935-ben: A büntetőjog az osztályharc eszköze. A beismerő vallomás minden bizonyíték királynője. A fiatalabbak kedvéért a koncepciós perek atyja értelmezésében az osztályharc azt jelenti, hogy a büntetőjogot mindenki ellen szabadon lehet alkalmazni, aki az uralkodó osztály ellensége. A cél: a beismerő vallomás kicsikarása a vádlottból és a környezetéből. A korrupciót leleplező Horváth András kihallgatói a korrupciós bűnözés elleni osztály nyomozói voltak, akik a leleplezőt gyanúsítják korrupcióval.

Hogy is van ez?

Bonta Miklós bontam@nepszava.hu