Előző
Következő
új cikk

Külföld

Dagad a botrány Dél-Koreában

Népszava|2017. jan 23. 09:08
[A+ A-]

Lemondott Cso Jun Szun dél-koreai kultuszminiszter, akit szombaton letartóztattak hivatali visszaélés vádjával. Az 50 éves politikus a vádak szerint feketelistát állított össze a kormánnyal szemben kritikus művészekről. Lapértesülések szerint listája mintegy ezer nevet tartalmazott. Azok, akiket feltüntettek rajta, megtagadták tőlük az állami támogatásokat, valamint a magánalapok támogatásaihoz való hozzáférést. A gyanú szerint kritikus hozzáállásuk miatt állami megfigyelés alá akarták vonni őket.

A feketelistával kapcsolatban letartóztatási parancsot adtak ki az elnöki hivatal volt vezetője, Kim Ki Csun ellen. Kim rendelte el a lista összeállítását, amelyen a „baloldali elhajlású" művészeket gyűjtötték össze. Cso és Kim is tagadták a vádakat. Az eset miatt azonban már az előző kultuszminisztert, Kim Dzsong Keokot, valamint egykori hivatalnokokat is őrizetbe vettek.

A nyomozóhatóság most azt vizsgálja, hogy Pak Gun Hje felfüggesztett elnöknek volt-e tudomása a lista létezéséről, illetve játszott-e bármilyen szerepet annak összeállításában. Az államfővel szemben a parlament decemberben indított alkotmányos vádemelési eljárást, jogköreit a kormányfőre ruházták át. Ügyében az alkotmánybíróságnak kell döntést hoznia. Ha az alaptörvény felett őrködő testület is bűnösnek találja, egyebek mellett hivatali visszaélés vádjával, akkor két hónapon belül elnökválasztást kell rendezni az országban.

Cso Jun Szun Pak elnök legfontosabb bizalmasai közé tartozott. Az őrizetbe vett kultuszminiszter az év elején kért bocsánatot a lista „fájdalmas hatásai" miatt. A feketelistán szerepelt egyebek mellett az ismert regényíró, Han Kang, illetve a rendező, Pak Csan Vuk neve is. Utóbbi Oldboy című filmjéért 2004-ben megkapta a cannes-i filmfesztivál nagydíját.

Az állam szerepvállalása a kulturális életben amúgy is igen érzékeny téma Dél-Koreában. Pak apja, Pak Csong Hi, aki diktátorként irányította az országot a hatvanas-hetvenes években, kemény cenzúrát vezetett be, s elnöksége alatt a kultúrát is kézi vezérléssel irányították.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!