Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Újabb gyanúsítás Horváth András ügyében

Népszava|2017. febr 1. 18:10
[A+ A-]

Az információs rendszer vagy adat megsértése vétségével Horváth András egykori revizor kollégáját is meggyanúsította a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya. A 2013-ban kirobbant áfacsalási ügyek feltárásával kapcsolatban idézték be őt is, majd ugyanúgy rabosították, mint Horváthot. Így a botrányt kirobbantó volt NAV-munkatárs ügyében már Horváth András és társa ellen nyomoznak - tudta meg a Népszava.

Erre most derült fény, amikor a hatóság elutasító határozatát kézbesítették Horváth András számára. Az iratból egyértelműen kiderült, hogy a nyomozó hatóság nem hajlandó kiadni azokat a nyilatkozatokat, amelyeket nagy valószínűséggel az egykori NAV-munkatárs közvetlen főnökei tehettek és amelyek alapján Horváth András feljelentését Tamásné Czinege Csilla aláírta, aki akkor a NAV Közép-Magyarországi Regionális igazgatóságát vezette, jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyi helyettes államtitkára.

Horváth András és ügyvédje panasszal kíván élni amiért a hatóság - a nyomozás érdekeire hivatkozva -, nem adta ki az általuk kért dokumentumokat, hiszen emiatt gyakorlatilag védekezni sem tudnak, hiszen nem ismerik pontosan mivel is vádolják a NAV volt munkatársát.

Horváth András a Népszavának elmondta, nem sokkal azt követően idézték be volt kollégáját, ahogyan neki január 19-én reggel 9 órakor meg kellett jelennie a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületében. Különösen felháborítónak tartja, hogy a revizort annak ellenére belerángatták ebbe az ügybe, hogy soha, semmilyen formában nem állt a nyilvánosság elé és igyekezett távol tartani magát a botránytól - hangsúlyozta lapunknak Horváth András.

"A kollégám, hozzám hasonlóan csak a munkáját végezte, mégis meggyanúsították és ez, valamint a rabosítás rendkívüli módon megviselte mind lelkileg, mind egészségileg" - tette hozzá az áfacsalások eltussolását feltáró Horváth András.

A két szakembert a 2013. januárja és októbere közötti adatlekérdezések miatt gyanúsították meg, amelyek nagyjából 300 olyan céggel, illetve két nagy céghálóval voltak kapcsolatban, amelyek áfacsalás gyanújában voltak érintve.

Horváth András végül azért állt a nyilvánosság elé a híressé vált "zöld dossziéval", mert hiába jelezte a főnökeinek a sok milliárdos áfacsalás gyanúját, nem történt semmilyen érdemi intézkedés. Ha csak az nem, hogy éppen a közérdekű bejelentőnél tartott házkutatást a nyomozó hatóság 2013-ban. Azóta néma csend volt az ügy körül, ezért is lepte meg a NAV volt munkatársát a januári idézés és persze az, hogy csalás feltáróit vegzálja a hatóság, nem azokat, akik el akarták tussolni.

Bihari Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!