Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem találtak gyógyszert a budai patikakrízisre

Népszava|2017. febr 2. 05:07
[A+ A-]

Illusztráció. Fotó: Thinksktock

Zárva marad Budapest csúcspatikája, miután a tulajdonosoknak az elmúlt egy hónapban sem sikerült rendezniük a vitájukat. Így nem is tudtak eleget tenni annak az előírásnak, miszerint a gyógyszertáraknak a patikusok többségi tulajdonába kell kerülniük. A hatályos törvény szerint pedig az a patika-vállalkozás, ahol ez nem teljesült január 1-ig, nem adhat ki gyógyszert.

December végéig naponta több ezer ember váltott be vényt a főváros egyik legnagyobb, állandó ügyeletet ellátó patikájában, a Déli Gyógyszertárban. Egy hónapja viszont lakat került az ajtajára. A betegeket az üzlet előtt felirat tájékoztatta, ha éjszaka vagy ünnepnapokon orvosságra van szükségük, akkor néhány villamos megállóval odébb, a Széna térre kell menniük. A tulajdonosok - a ND Invest Kft., és a gyógyszertárat vezető úgynevezett személyi jogos gyógyszerész – ugyanis nem tudtak megegyezni, kié legyen a többségi tulajdon így a gyógyszerhatóság 30 napra felfüggesztette működési jogukat.

Mint az ismert: valamennyi közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban 2017. január elsejéig úgy kellett alakítani a tulajdonviszonyokat, hogy a többség gyógyszerészhez kerüljön. Ehhez csak az év utolsó három hónapjában nagyjából hétszáz üzletben kellett a patikusnak kivásárolnia korábbi társa tulajdonrészét. Az ügylet az ország 2300 patikájában legalábbis formálisan sikeresen lezárult. Az egyetlen kivétel a Déli Gyógyszertár. Itt a tulajdonosok nem jutottak egyezségre, mindketten a saját családjuk egy gyógyszerész tagját akarták tulajdonhoz juttatni, hogy megfeleljenek a törvénynek. A személyi jogos gyógyszerész a fiának akarta átadni, míg a befektető, Kovács Balázs a feleségének kívánta ajándékozta a szükséges tulajdonrészt.

Kovács Balázs korábban az atv.hu-nak elmondta: az ajándékozás nyomán el is készítették a Déli Gyógyszertár Bt. új társasági szerződését, annak aláírását azonban a társaság beltagja, a személyi jogos gyógyszerész megtagadta. A helyzet megoldására – mint azt Kovács Balázs elmondta – több kompromisszumos ajánlatot is tett, köztük a teljes tulajdonrésze eladását, illetve a tulajdonostársa teljes kivásárlását is felajánlotta. Ám lapzártánkig ez nem hozott megoldást. Tudomása szerint ez a kényszer az országban sok más patikában is megrontotta a tulajdonosok közötti korábbi jó viszonyt, még ha másutt nem járt is olyan súlyos következménnyel, mint itt, hogy naponta ezrek maradnak ellátás nélkül. Az átmeneti bezárás határideje is lejárt január 31-én, ám a tulajdonosok továbbra sem egyeztek meg. Úgy tudjuk péntekre taggyűlést hívtak össze, ennek napirendjén szerepel a gyógyszertár és 17 alkalmazottjának is sorsa.

A gyógyszerügyi hatóság az esettel kapcsolatban lapunknak írásban azt nyilatkozta, hogy amennyiben az üzemeltető cég társasági szerződése 2017. január 1. nem felel meg a kívánt tulajdonosi szerkezetnek, az OGYÉI köteles a tudomásszerzéstől számított 15 napon belül visszavonni a közforgalmú gyógyszertár létesítési és működési engedélyét. Úgy tudjuk az erről szóló határozat el is készült. Azaz ha az OGYÉI érvényesíti a törvényt, akkor a Déli Gyógyszertárat már elvesztették a betegek.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!