Előző
Következő
új cikk

Belföld

Bajban a Közép-európai Egyetem?

Népszava-információ|2017. febr 3. 05:09
[A+ A-]

Soros György FOTÓ: Népszava

Tavaly nyáron volt egy megbeszélés Soros György és Orbán Viktor között, amelyen a kormányfő ígéretet tett arra, hogy nem nyúlnak a Közép-európai Egyetemhez (CEU) – írta a Figyelő.

 Azóta azonban sokat változott a világpolitikai helyzet, részben Donald Trump elnökké választásával, így a magyar kormány úgy gondolhatja, olyan támadásokat is megkockáztathat, amelyektől korábban visszariadt volna. A kabinet egyik minisztere szűk körben már karácsony előtt beszélt arról, hogy 2017-ben a fő célpont a CEU lehet. A szavaiból az is kiderült, hogy nem egyszerűen kóstolgatnák a felsőoktatási intézményt, hanem azt szeretnék, hogy hagyja el Budapestet. Azt nem tudni, hogy az említett miniszter mindezt felsőbb utasításra mondta-e, vagy csak a saját óhaját fogalmazta meg, de a beszámoló szerint a január elején meghirdetett civilellenes támadási hullám akár meg is ágyazhat ennek.

A CEU célkeresztbe kerülésének egyik lehetséges oka a magyar illiberalizmussal összeegyeztethetetlen identitáspolitikai-kulturális vonal. A konzervatív pártok világszerte nagy aggodalommal szemlélik a "genderforradalom" terjedését, amelynek a Figyelő szerint Budapesten éppen a CEU az egyik központja – ha a kormány támadási felületet keres, akkor ez szerintük adja is magát. Felidézték azt is, hogy a Fidesz-kormány egyszer már megpróbálta megvonni az intézmény akkreditációját, amikor az új felsőoktatási törvényt „véletlenül” úgy fogalmazták meg, hogy ne kaphasson itthon működési engedélyt. Akkor rengetegen megmozdultak a CEU mellett és végül elsimult az ügy, pedig állítólag már nézegették az épületeket Bonnban.

Most is biztosra vehető, hogy komoly erők mozdulnának meg mellettük. Egy kormánypárti politikus, - a párt parlamenti frakciójának egyik befolyásos tagja - szerint nincs szükség az egyetem adminisztratív ellehetetlenítésére, viszont egy "ellen-CEU-t" fel kéne állítani. Schmidt Mária lapja kereste a miniszterelnök sajtófőnökét, de nem kaptak válaszokat a kérdéseikre.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!