Előző
Következő
új cikk

Belföld

A jövő elkezdődött? - Támogatásért "abortuszmentes nőgyógyászat"

Népszava|2017. febr 9. 18:09
[A+ A-]

A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock

Meglepő indoklással mutatta be Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány Magyar Közlönyben megjelent friss rendeletét, amely két egyházi kórháznak juttat összesen 7,8 milliárd forintnyi támogatást új osztályok létrehozására. A két kórház együttműködésében egyebek mellett egy speciális, új szülészeti-nőgyógyászati egység jön létre. Lázár János a kormányinfón úgy fogalmazott, a kórházak ezért a támogatásért cserébe vállalták, hogy ezen az osztályon nem lesz abortusz és hálapénzt sem fogadnak el. Ilyen feltételeknek azonban nyoma sincs a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben.

A rendelet komplex fejlesztésről szól, amelyben a Bethesda Gyermekkórház sürgősségi osztályt, gyermekpszichiátriát, és két szervezeti egységgel, de közös irányítással szülészetet és egy nőgyógyászati osztályt hozhat létre. Az utóbbit a Budai Irgalmasrendi Kórházban alakítják ki, ahol – tudomásunk szerint - eddig csak nőgyógyászati ambulancia volt, itt eleve nem lehet abortuszt végezni.

A Bethesda Gyermekkórházban új szárnyat alakítanak ki, ahol a természetes szülést helyeznék előtérbe. Velkey György főigazgató az új szolgáltatást egy múlt évi, a Magyar Hírlapnak adott interjújában azzal indokolta, hogy sok család kereste meg a kórházat azzal, hogy a szülészeteken az abortuszra várók nehezen kezelhető helyzetet okoznak a gyermeküket váró vallásos anyáknak. „Mivel egyházi kórház vagyunk, jelezték nekünk, hogy szükség van olyan szülészetre, ahol ezekkel nem kerülnek szembe a várandós anyák."

Eddig nem sikerült választ kapnunk a bejelentéssel kapcsolatos kérdéseinkre az egészségügyért felelős államtitkárságtól. Nem értük el a Magyar Kórházszövetséget sem, hogy megtudjuk: ajánlott-e a kormány más kórházaknak is támogatást, ha azt vállalják, hogy nem fogadnak el hálapénzt és nem végeznek abortuszt.

Az abortusz törvényes beavatkozás Magyarországon, az államnak a beavatkozást biztosítania a kell az állampolgárok számára – nyilatkozta lapunknak Zeller Judit, a TASZ ügyvivője. Hozzátette: egyelőre tájékozódnak, hogy pontosan mit jelent, mi a következménye a miniszter bejelentésnek. Megjegyezte: Ha Budapesten kiesik két kórház, az még nyilván nem okoz gondot, ha viszont ok-okozati kapcsolat volt az abortusz megtagadása és a támogatás odaítélésében, akkor lehet, hogy más intézmények is élnek majd a lehetőséggel. Ez már okozhat gondot, hiszen az országban sok helyen csak egy kórház van. Nyilván elfogadható törekvése a kormánynak, ha csökkenteni akarja az abortuszok számát, de „a támogatásért abortusz megtagadást szabni feltételül” nem jó eszköze ennek.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!