Előző
Következő
új cikk

Belföld

Majdnem összefogás a zuglói választás előtt

Népszava|2017. febr 10. 05:07
[A+ A-]

Ellenzéki tabló hiányzókkal FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Bár a személyéről már a múlt héten megegyeztek, csak tegnap mutatták be a zuglói időközi választás baloldali jelöltjét, Bitskey Bencét. Nincs azonban teljes ellenzéki összefogás mögötte: négy ellenzéki formáció indul a Fidesz jelöltjével szemben.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd összefog, közösen állít jelöltet az április 23-ai zuglói időközi választáson - jelentették be a pártok képviselői tegnapi sajtótájékoztatójukon, amelyen a Párbeszéd zuglói polgármestere, Karácsony Gergely mellett megjelent Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Molnár Csaba, a DK alelnöke és Tóth Csaba szocialista képviselő is. A három párt az Összefogás Zuglóért Egyesülettel kiegészülve Bitskey Bencét indítja, aki a nemzet színészének, a néhai Bitskey Tibornak az unokája, Zuglóban született, ott is él, és jelenleg az önkormányzat egyik cégénél civil kapcsolatokkal és rendezvényszervezéssel foglalkozik.

„Az előző választáson a körzetet szintén közös jelölt nyerte, most ugyanolyan, vagy talán még jobb esélyekkel indulhatunk” – fogalmazott a Népszavának az újdonsült jelölt, aki mögött azonban nem teljes az ellenzéki összefogás. A Fidesszel szemben ugyanis az MSZP-DK-Párbeszéd-Összefogás Zuglóért Egyesület mellett külön indul a Civil Zugló Egyesület-Együtt páros, az LMP és a Liberálisok. A helyi felmérések alapján a polgármester által támogatott MSZP-DK-s jelölt a legerősebb, ám a választás olyan körzetben lesz, ahol az összefogás 2014-ben csak 7 szavazattal tudott győzni. Hiába "csak" időközi választásról van szó, a tét nagy: ha a Fidesznek sikerül megnyernie a szocialista körzetet, akkor többségbe kerül a zuglói képviselő-testületben. (Jelenleg 9 fideszes, 8 baloldali, plusz a párbeszédes Karácsony Gergely és egy-egy LMP-s, jobbikos és Civil Zugló Egyesület képviselője tagja a testületnek.) Karácsony azt javasolta, tartsanak előválasztást, hogy az időközi választáson valóban csak egy jelölt álljon a Fideszével szemben. Szerinte erre lenne elég idő, hiszen március 6-án indul el a hivatalos jelöltállítás. „Az LMP-nek, a Liberálisoknak és a Civil Zugló Egyesületnek kell eldöntenie, hogy nekik az a fontos, hogy megmutassák magukat, vagy pedig nem is a Fidesz ellenében indulnak, hanem az ellenzék megosztásáért” – fogalmazott a zuglói polgármester. Bitskey lapunknak azt mondta, neki már nem feladata közeledni az LMP-hez, vagy más pártokhoz, hiszen ezek „lejátszott körök”.

A Fidesz Szatmáry-Jähl Angélát indítja ő Szatmáry Kristóf fideszes parlamenti képviselő édesanyja, korábban is indult a körzetben.

„Pontosan az zajlik, amire számítani lehet, átfogó ellenzéki megállapodás a 2018-as választás előtt nem születik” – értékelt a Népszavának a Political Capital választási szakértője. László Róbert szerint a választási rendszer valamiféle együttműködésre kényszeríti a feleket, de ennek nem feltétlenül kellene úgy működnie, mint 2014-ben, amikor mindenhol közös jelölt indult egy nagy közös listán. „Amíg nem dőlnek el az erőviszonyok, a pártoknak mások az érdekei. Az előttünk álló hónapokban mindenki a maga módján próbálja a saját pozícióját erősíteni, hogy minél megkerülhetetlenebb legyen a későbbi tárgyalásokon” – vélekedett a szakértő, hozzátéve: az egyéni jelöltek megtalálása 2014 előtt nem működött, terepmunkát nem végeztek, hanem tárgyalóasztal mellett döntötték el, hogy ki hol induljon. László Róbert szerint ez volt a vereségük egyik oka. Épp ezért a választási szakértő úgy látja: kulcsfeladat a megfelelő jelöltek megtalálása. László szerint megfordulhat a logika: nem a pártok fogják majd jelölni a jó vagy rossz jelölteket, hanem a jelöltek mögé kell beállniuk a pártoknak.

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!