Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Ez a jövő? - Méhek helyett apró drónok

Népszava|2017. febr 11. 05:13
[A+ A-]

Thinkstock illusztráció

Kutatók egy csoportja szerint apró drónokkal helyettesíthetjük az egyre fogyatkozó méhpopulációkat. A parányi szerkezetek ugyanis alkalmasak lehetnek a beporzásra – írja 24.hu a livescience.com alapján.

A világ virágos növényeinek nagyjából a harmadát, és a bolygó étkezési növényeinek 35 százalékát porozzák be állatok. Az egyik legjelentősebb munkát a méhek végzik, a rovarok száma azonban az utóbbi időben drasztikusan csökkent.

Japán kutatók egy csoportja megtette az első lépést egy módszer kifejlesztése felé, amely a jövőben elláthatja majd a méhek beporzó feladatát. A szakértők ugyanis olyan ragacsos gélt hoztak létre, mellyel egy Matchbox-méretű eszköz képes felszedni, majd lerakni a virágok pollenét. Az anyag ideális a pollenek összegyűjtéséhez, ugyanis elég ragadós a virágpor felszívásához, viszont ahhoz elég híg, hogy a por ne tapadjon teljesen bele.

A kutatók apró cseppeket helyeztek hangyák hátára, majd beengedték őket egy tulipánokkal teli dobozba. Másnap a kutatók észrevették, hogy a géllel bekent élőlények rengeteg virágport gyűjtöttek össze.

Mivel a legtöbb élőlényt igen nehéz rávenni a beporzásra, úgy döntöttek, robotokat fog használni. Ehhez először a méhek apró, virágport gyűjtő szőrét kellett lemásolnia. Lovak sörényéből hozták létre azt a szőrréteget, melyet géllel bekenve aztán a műanyag drónok aljára erősítettek. A szakértők ezután beporzási kísérleteket végeztek, a 100 próbálkozásból 37 volt sikeres.

Bár jelenleg elég nehéz a drónok irányítása, bíznak benne, hogy a GPS, vagy a mesterséges intelligencia segítségével egy napon megoldódhat a probléma. A technológia használata előtt egyelőre az is akadályt képez, hogy az apró robotok előállítása igen költséges, az akkumulátoruk pedig csupán három percnyi repülést bír.

Hogy a természetes beporzók helyettesítése mennyire működhet, még kérdéses. Jelenleg a bolygón nagyjából 3,2 billió méh él, ha egy-egy drón előállítása csupán egyetlen centbe kerül, a rovarok helyettesítése így is elképesztő összegeket emészthet fel.

Éppen ezért talán egyszerűbb és olcsóbb megoldás lenne a méhek megóvása.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Lájkoljon minket a Facebook-on is!