Előző
Következő
új cikk

Belföld

NOlimpia - Durvul az ellenkampány

Népszava|2017. febr 16. 15:37
[A+ A-]

Bár a kormány egyelőre csak ábrándozik róla, hogy az országban NOlimpia-ellenes közhangulat legyen (a kormányzati sajtó előszeretettel ábrázolja hazaárulókként, bajkeverőkként a budapesti olimpiarendezés ellen mozgósító aktivistákat), az aláírásgyűjtés befutójához közeledve egyre gyakrabban szabadulnak el az indulatok. Két atrocitás is történt: a MoMo aláírásgyűjtő ívét széttépték, egy LMP-s standolót pedig egy borosüveges támadás miatt kórházba kellett vinni.

Az LMP-nek ez már a második konfliktusos esete az aláírásgyűjtés során: szombaton a párt VIII kerületi képviselőjét, Jakabfy Tamást fejelte le egy támadó, szintén standolás közben. A támadó először szóban, majd tettleg is inzultálta a Rákóczi téren aláírást gyűjtő politikust, az ügynek kórházi kezelés lett a következménye. Csütörtökön egy másik LMP-s aktivista, Papp Ágoston élhette át a köztéri agressziót: őt borosüveggel ütötte fejbe egy felindult járókelő a Móricz Zsigmond körtéri aluljáróban úgy, hogy nem is Papp-pal, hanem egy éppen az orra előtt aláíró állampolgárral keveredett előzőleg vitába. A konfliktusra az érintett és a rendőrség eltérően emlékszik.

A Police.hu-n az olvasható: „A vita rendezésében segédkezni akart egy éppen ott aláírást gyűjtő aktivista, akit az 56 éves férfi fejbe ütött a kezében lévő borosüveggel. A sértett ezt követően értesítette a rendőröket, akik a bántalmazót a helyszínen elfogták. A. Jánost előállítása után gyanúsítottként hallgatják ki, elszámoltatása folyamatban van. Ellene súlyos testi sértés bűntett miatt indult büntetőeljárás." Maga a sértett, Papp Ágoston a Népszava kérdésére másképp írta le a történteket. Mint elmondta, éppen egy aláírónak segédkeztek az ív kitöltésében, amikor befutott egy már messziről kiabáló, kötekedő, ittasnak tűnő ember a metrókijáró felől. Az aláíró és az ittas úr között szóváltás alakult ki, az aktivista azonban nem avatkozott közbe, mert a vitatkozók némileg eltávolodtak a standtól. A zajra ugyanakkor előkerültek a BKK forgalomirányítói, akik Papp Ágostont vonták kérdőre a hangoskodás miatt. Beszélgetésük közben odalépett hozzájuk az előbbi ittas polgár, és ötször fejbe vágta az LMP aláírásgyűjtőjét egy borosüveggel úgy, hogy Papp fej- és arcbőre több helyen felszakadt, a járomcsontja pedig eltört. Az aktivista ezután bement a forgalomirányítók fülkéjébe, ahonnan elmondása szerint azzal küldték ki, hogy „összevérezi a helyiséget" - elsősegélyben nem részesítették, és mentőt sem hívtak, a sértett végül maga értesítette a 112-t. A rendőrök bilincsben vitték el a feltételezett elkövetőt, Papp Ágoston pedig végül a János kórházban kapott ellátást, és az orvosi leletek szerint nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Ugyancsak csütörtöki hír, hogy a Momentum Mozgalom egyik aláírásgyűjtő ívét a Blaha Lujza téren széttépte valaki, aki előzőleg obszcén kifejezéseket próbált ráírni a papírra – ez az ügy is feljelentéssel végződött.

Hargitai Miklós

Lájkoljon minket a Facebook-on is!