Előző
Következő
új cikk

Belföld

NOlimpia - 266 ezer aláírás gyűlt össze

nepszava.hu|2017. febr 17. 13:31, frissítve: 2017. febr 17. 15:19
[A+ A-]

Fotók: Tóth Gergő

266 151 aláírás gyűlt össze – jelentették be kora délután a Momentum Mozgalom képviselői. Túlteljesítették a tervet: az olimpia megrendezéséről szóló népszavazáshoz 138 ezer érvényes aláírásra van szükség. Tarlós István megpendítette, hogy visszavonhatják az olimpiai pályázatot - Orbán Viktor rögtön másra mutogat.

 

Még pénteken is gőzerővel folyt az aláírásgyűjtés Budapest közterein. Bőven volt értelme: rengetegen döntöttek úgy, hogy az utolsó órákban írják alá az olimpia megrendezése elleni népszavazási ívet.

A terézvárosi Rózsa utcában, a referendumot kezdeményező Momentum Mozgalom kampánybázisán késő délelőtt is lázasan számolgatták a véghajrában befutó aláírásokat. Az íveket dobozokban, autóval szállították át a Fővárosi Választási Irodához, ahol bejelentették: 266 151 aláírás gyűlt össze.

Tekintettel arra, hogy a népszavazás megtartásához 138 ezer aláírás kell, minden további nélkül kijelenthető: a kezdeményezés sikeres volt.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy mégsem lesz népszavazás. Tarlós István főpolgármester megpendítette ugyanis, ha kellően sok aláírás jön össze, akkor elképzelhető, hogy visszavonják az olimpiai pályázatot.

Arra a kérdésre, hogy ez konkrétan azt jelenti, hogy Tarlós István így is fog dönteni, azaz ilyen esetben biztosan visszavonul-e a Főváros az olimpiai pályázat mögül, arról Tarlós megismételte: "Súlyosan el fogok gondolkodni".

Azt ugyanakkor lapunk kérdésére Tarlós István megígérte: amennyiben összegyűl a szükséges számú aláírás, úgy ő mindent meg fog tenni, hogy minél gyorsabban kiírják a népszavazást.

"Én ugyan nem javaslom, hogy aláírják az olimpiaellenes népszavazás íveit, mert úgy gondolom, hogy a város fejlesztésének biztosan jót tenne az olimpia. Ám egykor én is vezettem népszavazást és el tudom fogadni, hogy vannak párhuzamos igazságok."

Tarlós István ugyanakkor a fővárosi ellenzéket kárhoztatta azért, hogy másfél éve még megszavazták az olimpiát.

Orbán rögtön másra mutogat
Óva intette az olimpiával kapcsolatos reagálásoktól a kormánypárti képviselőket a miniszterelnök a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén. Orbán Viktor a hvg.hu értesülése szerint azt mondta: nem a kormány vagy a Fidesz, hanem Budapest ügye az olimpia, a Momentum Mozgalom és az ellenzék pedig Los Angeles és Párizs ügynökeként árulta el a budapestieket.
Ha végül is lesz miről beszélni (vagyis összegyűlt a kellő számú szignó), akkor Orbán Viktor szerint az ellenzék szavahihetetlenségére kell majd kihegyezni a megszólalásokat, vagyis arra, hogy a kormány annak idején azért állt az olimpiai kezdeményezés mögé, mert a főváros az ellenzéki pártokat is beleértve támogatta a pályázat benyújtását, az ellenzék azonban kihátrált ebből és emiatt megfosztja egy álom beteljesedésétől a budapestieket.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!