Előző
Következő
új cikk

Belföld

Baj van - Megteltek a fővárosi gyermekintenzív osztályok

Népszava|2017. febr 18. 05:00
[A+ A-]

Budapestről a környékre viszik az ellátásra szoruló beteg gyerekeket FOTÓ: THINKSTOCK

Megteltek a fővárosi gyermek intenzívek, ezért a tiszti főorvos előre láthatóan a jövő hét közepéig nem engedi, hogy máshol ellátható intenzíves beteget a régióba hozzanak.

Az országos tisztifőorvos körlevélben utasította az egészségügyi intézményeket, hogy Budapestre lehetőleg ne küldjenek lélegeztető-gépre szoruló beteget, mert megteltek a fővárosi gyermek intenzív ágyak. A szaktárca tájékoztatása szerint amióta az Országos Mentőszolgálat végzi az intenzív ágyak nyilvántartását, most fordult elő először ilyen szükséghelyzet.

A közvetlen kiváltó ok az, hogy az utóbbi időben túlzottan megnőtt a csecsemő és kisgyermek korú, azonnali lélegeztetésre szoruló bronchiolitises (vírus okozta hörgőgyulladásos) betegek száma. A minisztérium prognózisa szerint a korlátozást várhatóan a jövő hét közepéig tartják fönn. A tárca azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az égési és a speciális szakellátást igénylő gyermekek számára, továbbra is biztosítják az ország egész területéről az ellátást a fővárosi kórházak.

A Népszavának csak a névtelensége megtartása mellett nyilatkozó mentős azt mondta: naponta 4-5 olyan gyerekük akad, akit a fővárosi intenzívre kellene szállítani, de most számukra a megyén kívül kell helyet keresni. A Közép-magyarországi Régióban a szükségesnél amúgy is kevesebb az autó, az intézkedés miatt meghosszabbodott menetidővel így még tovább szűkül a mentőkapacitás.

Az illetékesek ígérik, egyetlen gyermek sem marad megfelelő ellátás nélkül FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Az illetékesek ígérik, egyetlen gyermek sem marad megfelelő ellátás nélkül FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

A főváros területén hat gyermekkórházban van intenzív ellátás összesen 36 ágyon - a lapunk birtokába került ágynyilvántartási adatok szerint - szerdán este ezekből mindössze egyetlen volt szabad, a Bethesdában. A többiben - a Heim Pálban, a Madarász utcai intézményben, a Semmelweis Egyetem egyes és a kettes gyermekklinikáin, valamint a Szent János kórház gyermek intenzívjén egyetlen szabad hely sem volt. Az országos tisztifőorvos ezt követően adta ki a körlevelet.

Lapunknak Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója azt mondta: hetek óta lebegett ez a krízis felettük, már az utóbbi napokban is többször egyeztettek a gyermekkórházak egymással, ki, mikor és mennyi beteget tud ellátni a saját intenzív osztályán. A főigazgató szerint azonban attól nem kell tartani, hogy a fővárosi gyermekkórházak körzetébe tartozó gyerekeket nem látják el az adott intézmények. „Ha ide behoznak a sürgősségire egy gyereket, ha földön egy matracon, de akkor is el fogjuk látni”- mondta. Szerinte a körlevél pusztán arról szól, hogy amennyiben lehetséges most vidéken is mindenki tegye ugyanezt, és ha nem föltétlen szükséges, ne küldjön a fővárosba tovább beteget. Arra a kérdésre, hogy szükség volna-e a fővárosban további gyermek intenzíves ágyakra, a főigazgató azt mondta: nehéz erre válaszolni, mert általában ezeknek az ágyaknak a kihasználtsága nem éri el az átlagot, kivéve azokat a mind gyakrabban előforduló pillanatokat, mint a mostani, és ezt szükségessé teszi, hogy a kapacitásokat újragondolják.

Mi az a bronchiolitises?
Bronchiolitises – vírusos hörgőgyulladás. E betegségben a légutakban a nyálkahártya megduzzad, és a nyálkahártyát alkotó sejtek pusztulni kezdenek ezzel megakadályozzák a levegő ki-be áramlását a tüdőben. Ezért a kicsik lélegeztetésre szorulhatnak.Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!