Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Raklapokból rakták ki az Alexandra tartozását

Népszava|2017. febr 17. 18:54
[A+ A-]

Fotó: Vajda József, Népszava

Ha valaki ebben az országban nem kezd el valamit, akkor nem is történik semmi” - mondta lapunknak Galambos Ádám, a sport tematikájú könyveket megjelentető G-Adam Kiadó tulajdonosa, aki úgy döntött, hogy nem vár tovább sem a nagy kiadókra, sem a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületére (MKKE), sem az államra. 

Az ElektroPress tulajdonosaival, Szalontai Attilával és Hári Péterrel szerveztek egy tüntetést péntek délutánra a Nyugati téri Alexandra könyvesház elé, hogy visszaköveteljék a tulajdonos Matyi Dezsőtől a kiadókat illető pénzt. Sok más kiadóhoz hasonlóan ők is visszahívták könyveiket, és ekkor kaptak egy olyan levelet, amely az utolsó csepp volt számukra a pohárban: Pécsre kellett volna lemenniük a könyvekért a könyvnagykereskedő Könyvbazár raktárába, csereraklapokkal együtt.

Egyelőre nem sok esély van arra, hogy a kiadók megkapják a pénzüket, Galambosék is csak a magukkal hozott raklapokból tudták kirakni a 3,8-as számot, ami azt jelenti, Matyi könyvbirodalma közel négymilliárddal tartozik a hitelezőknek. Ebből a G-Adam Kiadóé 2,5-3 millió forint lehet. A szervezők elmondták, hogy nem magukat akarják előtérbe tolni, hanem minden kis szereplőt képviselni, akik rosszul jártak. Leginkább azért, mert a decemberi bevételt sem fizette ki az Alexandra, ami a karácsonyi roham miatt nagy összeget jelent. Szalontai Attila szerint most megszólalt a csendes többség, és hiába kis kiadók ők, így sokan nem ismerik őket, ez csak azért van, mert eddig nem léptek elő.

Ugyan több száz kiadóról lehet szó, ehhez képest a tüntetésen nem voltak sokan. Eleinte csak újságírók és fotósok várakoztak, majd megjelent 15-20 érdeklődő is. A szolidaritásból résztvevők és az újságírók, fotósok körülbelül ugyanannyian voltak. Azt maga Galambos is elmondta, tudja, hogy ez egy szakmai ügy, olyan nagy érdeklődésre nem is tarthat számot. A Nyugati téren ácsorgók egyébként elég szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy visszakapják-e a pénzt a kiadók. Ahogy Matyi Dezső viselkedik az az egyik résztvevő szerint egyszerűen botrány, amikor pedig a kiadók visszakapják majd a könyveket, katasztrófa lesz, rengeteg könyvvel kell majd kezdeniük valamit.

Hiányzott az eseményrőlmaga Matyi Dezső is, akinek a szervezők írtak is egy nyílt levelet. Elhívták, hiszen ha igaz, amit Matyi mond, hogy őt is átverték, akkor a kiadókkal egy hajóban evez. Az üzletember válaszolt is: szerinte Galamboséknak igazuk van, de ő már hetek óta dolgozik a megoldáson, a tüntetés meg amúgy sem az ő műfaja.

Annak ellenére, hogy Matyi Dezső nem a nyilvánosság előtt dolgozik a megoldáson, már minden nagyobb médiumot megjárt azzal, hogy őt becsapták. A szervezők elmondásából amúgy arra lehet következtetni, hogy a kiadók már egy ideje úgy általában rosszul járnak. Ezt azzal a példával érzékeltették, hogy az 50 százalékos árrés miatt ha valaki megvesz egy könyvet, akkor abból a kiadó a felét kapja meg. A kis kiadók mindenképpen kiszolgáltatottak és az Alexandra elesése után is bármikor kerülhetnek hasonló helyzetbe.

Ez nemcsak a pénzügyi részre igaz, de talán az érdekérvényesítésre is. Az érdeklődést tekintve kétséges, hogy a szervezők és talán a később hozzájuk csatlakozók tudják majd érvényesíteni 3+1-es követeléseiket. Galambosék ezért azt szeretnék, hogy minél többen csatlakozzanak hozzájuk a Facebookon, és mozgósítani tudjanak minél több embert. A könyvértékesítés alternatív formáiban is gondolnak: egy olyan online felületet szeretnének, ahol a nagy kereskedők megkerülésével értékesíthetnék könyveiket a kiadók. Amit eddig az Alexandra bedőlésének hátteréről tudni lehet, azt sejteti, rendkívül szövevényes, nehezen kibogozható gazdasági ügyletek okozták a csődöt. Emiatt úgy tűnik, a kis könyvkiadók akciója nem Dávidok küzdelme Góliát ellen, hanem inkább kilátástalan szélmalomharc. Galambosék azonban nem adják fel, ha Matyi nem ül le velük tárgyalni, jövő hét csütörtökön a Károly körúti Alexandra elé vonulnak.

Urbán Csilla

Lájkoljon minket a Facebook-on is!