Előző
Következő
új cikk

Belföld

Budapesti olimpia - Közel a visszalépés

Népszava-összeállítás|2017. febr 17. 20:50
[A+ A-]

Harmincegy dobozban szállították az íveket a Fővárosi Választási Irodához FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Erősen túlteljesített a Momentum Mozgalom: miközben körülbelül 138 ezer hiteles szignóra van szükség a népszavazás kiírásához, számításaik szerint több mint negyedmillió aláírást adtak le tegnap. A kormány máris hátrál, és a fővárosra tolnák az olimpiai rendezésének ügyét, pontosabban az esetleges kudarcot. Sőt, Tarlós István főpolgármester rögtön jelezte, ha tényleg csak rajta múlik, akkor Budapest már szerdán kiszállhat a pályázatból.

Üdvrivalgásban és tapsban törtek ki a Momentum Mozgalom szimpatizánsai, aktivistái a Városház utcában, a Fővárosi Választási Irodánál, amikor pénteken, nem sokkal dél után Fekete-Győr András, a civil szervezet elnöke bejelentette: 266 ezer 151 aláírás gyűlt össze az olimpiarendezés ügyében kezdeményezett helyi népszavazás támogatására. Fekete-Győr az aláírások leadáskor rögtön üzent is Orbán Viktor miniszterelnöknek, a Fidesznek és Tarlós István főpolgármesternek: óriási mulasztás volt, hogy nem kérdezték meg az embereket arról, akarnak-e olimpiát. Most pedig - tette hozzá - a Fidesz részéről már gyávaság és árulás lenne, ha a népszavazást megpróbálná ellehetetleníteni, vagy visszavonná a pályázatot.

Korántsem véletlen, hogy a Momentum Mozgalom elnöke már a Fidesz és a kormány hátrálásról beszélt. Világossá vált ugyanis, hogy a kormánypárt elkezdte a fővárosra tolni az ügyet. Elsőként Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető pendítette meg még csütörtökön, hogy a pályázatot Budapest adta be, így sem a kormánynak, sem a Fidesz frakciónak nincs ráhatása az ügyre. A Népszava szerette volna megtudni, hogy Orbán Viktor mit gondol a sikeres aláírásgyűjtésről, de a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan nem válaszolt megkeresésünkre. A hvg.hu pénteki információ szerint azonban a Fidesz frakcióülésén, zárt ajtók mögött Orbán azt mondta: "nem a Fidesznek vagy a kormánynak, hanem Budapestnek kell reagálnia, hiszen nem a párt vagy a kormány, hanem Budapest pályázott a 2024-es rendezésre." Minderre pénteken Kósa ismét ráerősített: "egyértelműen a fővárosnál pattog a labda", "nem mi vagyunk az urai az ügynek", hiszen a játékok megrendezésére a főváros jelentkezett. Mindez persze csak formailag igaz, hiszen a Fidesz, a kormány és maga a miniszerelnök is mindvégig saját ügyként menedzselte a pályázatot.

A kormányzat rapid álláspont-váltására gyorsan reagált, Tarlós István is. A főpolgármester előbb azt mondta: "ha összegyűlt a megfelelő számú aláírás az olimpiai népszavazás kiírásához, akkor személy szerint erősen el fogok gondolkozni, hogy vissza kell-e vonni a pályázatot." Hozzátette: "én ugyan úgy gondolom, hogy a város fejlesztésének biztosan jót tenne az olimpia. Ám egykor én is vezettem népszavazást és el tudom fogadni, hogy vannak párhuzamos igazságok." Tarlós azért az ellenzéknek is odaszúrt: "akik ma elkezdték verni a dobokat, azok másfél éve még erősen megszavazták az olimpiát. Hogy a fenében van ez?" Nem sokkal később azonban az Indexnek már ennél keményebben fogalmazott. Kijelentette, hogy ha a Momentum aláírásgyűjtésének sikere után a kormány tőle várja el, hogy lefújja az olimpiai pályázatot, akkor ő megteszi ezt a lépést. Jelezte ugyanakkor, hogy előbb azért beszélne a miniszterelnökkel és Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökével. Ha utána úgy látja, hogy "tényleg így van, és mindenki visszalép, és mindenki rá néz, akkor ő ki fogja mondani, amit kell, és szerdán beviszi a fővárosi közgyűlés elé az olimpia visszavonásáról szóló javaslatot"- idézte a hírportál a főpolgármestert.

A Tarlós által remélt egyeztetést hamar megtartották: a távirati iroda jelentése szerint a miniszterelnök és főpolgármester már tegnap "hosszabb megbeszélést folytatott a budapesti olimpiai pályázat további sorsáról". Részleteket nem közöltek, csak annyit: "jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. Ezt követően - még szerda este, de legkésőbb a csütörtöki nap folyamán - Orbán Viktor és Tarlós István újból találkoznak, és megvitatják a további szükséges teendőket".

Megszólalt a MOB elnöke is; Borkai azt mondta, a MOB "a szakmai oldalt képviseli", arról dönteni azonban, hogy Budapest továbbra is megrendezné-e az olimpiát, a Fővárosi Önkormányzat jogosultsága.

Miközben a Fidesz és a kormány máris politikai és kommunikációs kármentésbe kezdett, a Momentum még csak most lendülne bele igazán. A sikeres kampány után a mozgalom - amelynek vezetői már korábban bejelentették, hogy a szervezet párttá alakul - országjárásra készül. Minden megyeszékhelyre elmennek, szeretnék megismerni a helyi problémákat, kialakítani a "cselekvés helyi köreit". Fekete-Győr András ezzel kapcsolatban azt mondta: "ne hagyjuk magunkat eltiporni, nem szabad félni. Foglalkozzunk a közös problémákkal, fogjunk össze, csatlakozzatok hozzánk. A sikeres kampányra utalva hozzátette azt is: ezek az aláírások jelentik az új kezdetet.

Megint megretten a hatalom az "erőtől"
Minden olyan alkalommal, amikor a Fidesz erővel találta szembe magát, megfutamodott. A legvalószínűbb, hogy most is ez fog következni - fogalmazott lapunknak Juhász Attila. A Political Capital elemzőjét arról kérdeztük, hogy a kormánypárt mit léphet a Momentum sikeres aláírásgyűjtésére válaszul. Juhász szerint, ha 266 ezer aláírás összegyűlt - amely brutális szám -, akkor elég egyértelmű, hogy a népszavazás a Fidesz vereségével végződne. Így a szakértő nem számít arra, hogy Orbánrék beleállnának az olimpiai vitába. "Megpróbálnak nem beszélni az olimpiáról, kilépni belőle. A fővárosra hárítás ennek az első lépése" - vélekedett Juhász, aki szerint most nagyobb a Fidesz problémája, mint az internetadó belengetésénél volt. A mostani gyűjtés ugyanis egy deklaráltan ellenzéki politikai mozgalomnak a zászlóbontása, így hiába szeretne nagyon menekülni a hatalom, nem tudják teljesen elkerülni, hogy ne reagáljanak a Momentumra. Úgy tűnik velük számolni kell - mondta a szakértő.


Informálisan befolyásolhatja a NOB döntését

"Ez egy magyarországi folyamat, és a NOB ezen a ponton nem kommentálja" - reagálta lapunk megkeresésére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), melynek sajtóosztályát megkérdeztük arról, befolyásolja-e a döntéshozatal folyamatát, ha egy pályázó városban ilyen sok aláírást gyűjtenek össze, majd esetleg népszavazást tartanak az Olimpia-rendezésről. Arról is érdeklődtünk, az elbíráló bizottság figyelembe veszi-e a közhangulatot a pályázó városban, illetve lehet-e emiatt akár pontokat is veszítenie.

"A NOB figyelembe veszi a társadalmi támogatottságot a döntésben, de ehhez független és teljesen titkosan kezelt közvélemény-kutatást végeznek" - mondta lapunknak Szabados Gábor. A sportközgazdász szerint azonban, ha most kialakul egy olimpiaellenes hangulat, az hatással lehet majd a NOB titkos kutatására, ami viszont már súlyosan latba esik a rendező ország kiválasztásánál. Pontosan azt sem lehet tudni, hogy a kutatást mikor végzi a nemzetközi szervezet, az eddigi gyakorlatok alapján a döntés évében szokták. Ha lesz népszavazás, az informálisan hatással lehet a NOB-ra, de a hivatalos döntéshozatalba csak a saját közvélemény-kutatásuk számít bele - hangsúlyozta a szakértő.

Mikor szavazhatunk?
A több mint negyedmillió aláírás megszámolására és hitelesítésére 45 nap áll a választási iroda, illetve a választási bizottság rendelkezésre. Ha minden érintett testület, szervezet felpörög, és a feljelentők is visszafogják magukat, akkor - legalábbis az Index számításai szerint - akár már nyár elején megtartható lenne a népszavazás. Sőt, a Momentum májust is el tud képzelni, de erre nagy esély nincs, mivel az összes szereplő hatékony és gyors munkájára lenne szükség, nem beszélve a bírósági procedúrákról. Valószínűbb - és erre a Civil Összefogás Fórum szóvivője már utalt is -, hogy több Fidesz-barát személy vagy szervezet jogorvoslati kérelmet nyújt be, és ha minden testület kihasználja a jogszabályban rendelkezésére álló időt, akkor a nyár végére, szeptemberre, de akár októberre is tolódhat a szavazás időpontja. Ez azért lenne érdekes, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 13-án dönt a 2024-es olimpia helyszínéről. Vagyis könnyen megeshet, hogy a NOB-döntés utánra írják ki a népszavazást, amikor okafogyottá válhat az egész procedúra.Lájkoljon minket a Facebook-on is!