Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fekete-Győr: öngyilkos taktika az ellenzéki összefogás

Népszava|2017. febr 20. 19:16, frissítve: 2017. febr 20. 20:22
[A+ A-]

Fekete-Győr András múlt hét pénteken adta át a 266 ezer összegyűjtött aláírást a Fővárosi Választási Iroda épületében. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Az olimpiai népszavazási aláírásgyűjtéssel váratlanul nagy sikert arató Momentum Mozgalom hosszú távra tervez. Fekete-Győr András jogász, a párttá alakulás előtt álló civil szervezet elnöke öngyilkos taktikának tartja az ellenzéki összefogást.

- Több mint 266 ezer aláírást gyűjtöttek össze az olimpia ellen. Tart még az eufória?

- Pénteken adtuk le az íveket, az eufória kábé péntek éjfélig tartott. Na, jó: kicsit azért tovább. Az aláírások megszámolására és hitelesítésére 45 nap áll rendelkezésre, addig mi országjárásra indulunk. Sok időnk nem volt pihenni, az élet nem áll meg.

- Mintha azzal már nem is kalkulálnának, hogy lesz népszavazás az olimpiáról, és akadhat dolguk a kampányban.

- Az elkövetkező hetekben arra koncentrálunk, hogy nekifogjunk egy országos közösség kiépítésének. Ezt nem lehet elég korán kezdeni. Létre kell hoznunk a cselekvés helyi köreit.

- Tényként kezelik, hogy márciusban párttá alakulnak.

- Pontosabban elindítjuk a folyamatot, beadjuk az ehhez szükséges papírokat. Az már nem rajtunk múlik, hogy a bíróság mikor hozza meg a döntését.

- Nevet is változtatnak?

- Valószínű, hogy nem. A Momentum mindenképpen marad, de azt még nem tudom, hogy a "párt" szó szerepel-e majd a nevünkben. Részletkérdés.

- Tudják, mire vállalkoznak? Kiszámolták, hány aktivistára és mennyi pénzre van szükségük?

- Próbálunk alternatív megoldásokat találni. Az aláírásgyűjtéskor is néhány millió forintból sikerült nagy hírverést csapnunk. Ha a parlamenti választáson országos listát tudunk állítani, akkor nagyjából 750 millió forintos állami támogatást kapunk. Ehhez még hozzá kell tennünk valamennyit, de az biztos, hogy ma már egy új ellenzéki pártnak nincs szüksége annyi pénzre, mint tíz évvel ezelőtt volt. Jó szervezettség, koordináció, mozgósítás és hiteles üzenetek kellenek.

- Lehet más a politika?

- Nem szeretném, ha másokkal hasonlítgatnának össze: a Momentum, az Momentum. Nem véletlen, hogy a megjelenésünk ekkora örvényt keltett a magyar belpolitikában.

- Mindenkit tárt karokkal várnak, vagy lesznek összeférhetetlenségi szabályok?

- Már most is vannak. Kizáró ok, ha valaki az MSZMP tagja volt, illetve valamelyik jelenlegi pártnak a tagja. A büntetlen előélet is feltétel.

- Végképp eldöntötték, hogy a választáson senkivel nem fognak össze?

- 2014 bizonyította, hogy az ellenzéki összefogás öngyilkos taktika. Mi hosszú távra tervezünk.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!