Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Heti Hetes - Vége a dumapartinak

Népszava|2017. febr 22. 09:59
[A+ A-]

Forrás: Heti Hetes/Facebook

17 év után megszűnik a hosszú időn át egyik legtöbb vitát kiváltó, parlamenti felszólalásokban is emlegetett televízióműsor, az RTL Klub emblematikus produkciója, a Heti Hetes. A csatorna a producernek nem indokolta a döntést, Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese a modern időkre hivatkozik. Akad, aki politikai okot sejt a háttérben, akad, aki kizárja ennek lehetőségét.

Ónodi György Forrás: Heti Hetes/Facebook

Ónodi György Forrás: Heti Hetes/Facebook

Ónodi György, a Heti Hetes producere a Népszava a műsor megszűnéséről szóló kérdésére válaszolva elmondta, hogy a 17 éve futó produkció befejezéséről szóló döntésről négy hete értesítette az RTL Klub vezetősége, amely nem indokolta az elhatározást, de azt a producer kizártnak tartja, hogy a műsor politikai okokból szűnt volna meg. Ónodi küzdött a műsorért, majd érzékelve kudarcát, egy héttel ezelőtt értesítette a szereplőket a hírről. A következő Heti Hetest március 3-án pénteken vették volna fel.

A 17 évvel ezelőtt indult, 10. adásával 2 milliós nézettséggel rekordot döntő produkció 2012-ben került az RTL Klubról az RTL II csatornára, amelynek kifejezetten jót tett, hogy egy ennyire közismert műsort tudhat programjai között. Ónodi szerint az összesen 108, köztük 9 Kossuth-díjas szereplővel képernyőre kerülő Heti Hetes hozta az RTL II átlagos – 3-4 százalékos – nézettségét, és a nézettségi adatok értékelésekor érdemes figyelembe venni, hogy az RTL II hosszú időn át nem volt országosan fogható televízió.

A producer nem tudja elfogadni indokként a műsor állítólagos elfáradását, hiszen egy közismert emberek aktuális eseményekről humorral fűszerezett véleményére épülő produkció frissességét maguk az események biztosítják. Különleges alkalmakkor különlegesre hangolták a produkciót. Ilyen volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hetében adásba kerülő Heti Hetes, akkor Árpa Attila, az RTL akkori kreatív igazgatója azt javasolta, hogy a tragédia okán maradjon el a modern politikai kabaréként is aposztrofált műsor, ám Ónodi meggyőzte arról, hogy az eseményeket méltó módon feldolgozó műsor készül el, majd került képernyőre.

A Heti Hetes folyamatosan és kis lépésekben újult meg, az alapkonstrukció megtartása mellett fiatalabb szereplőket kértek fel, akik több könnyedebb, olykor pajzán hírt kommentáltak, több anekdota hangzott el benne, mint a műsor első, legfényesebb, éles politikai tartalommal bíró időszakában.

A producer már januárban gyanította, milyen sorsra vár rájuk, akkor jelentette be a csatorna, hogy 40 helyett csak 16 adással terveznek erre az évre.

A bulvármédiában hatalmas gázsikról terjedő pletykákat Ónodi cáfolja, a többször emlegetett ötszázezres összeg töredékét kapták a szereplők a műsor csúcsidőszakában is, az RTL II-re került produkció pedig ennél is alacsonyabb fellépti díjat fizetett a szereplőknek, akik nem pénzügyi, hanem érzelmi okokból keseredtek el a rossz hír hallatán. Éppúgy ahogy a producer, akinek cége az RTL Klubnak gyártott műsorokat, közöttük az utolsót, a most megszűnt Heti Hetest. Ahogy lapunknak fogalmazott „nálam hűségesebb gyártója az RTL-nek nem volt.”

Ónodi elárulta, hogy megírja a műsor 17 éves történetét, a könyv kiadására jelentkezett már kiadó, a kötet megjelenése májusra várható.

Modern idők

Nekrológ Deutsch Tamástól
Deutsch Tamás, fideszes EP-képviselő közösségi oldalán írt:
„Megszűnt az SZDSZ.
Megszűnt a Népszabadság.
Megszűnt a Heti Hetes.
Nem lennék a haladó értelmiség helyében."

„A Heti Hetes az RTL egyik legrégebbi és legsikeresebb brandje. Nagyon fontos számunkra ez a műsor, a jövőben is számolunk vele, ezért gondoljuk úgy, a Heti Hetesnek meg kell újulnia. A Heti Hetes a mai napig hozza azokat a számokat, amit elvárunk tőle, hogy az RTL II-n, ami egyébként csatornaátlag vagy a feletti mutatókat jelent. Ez pedig egy jól működő formátum így – nyilatkozta Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese januárban, az akkor még csak ritkább adással jelentkező műsorról a Blikknek.

Kolosi Péter nem válaszolt a Népszava a megszűnést firtató kérdéseire, a hvg.hu-nak azonban nyilatkozott: „Akkora átalakítás kellene ahhoz, hogy a műsort a modern időkhöz fazonírozzák, hogy a végeredmény már nem is a Heti Hetes lenne. A megújítása pedig olyan befektetés lenne, amiről egyáltalán nem biztos, hogy megtérül.” Kolosi most azt mondta, a nézettségi adatok is alátámasztják, hogy a talk show-t teljesen újra kellene gondolni: az RTL Klubról az RTL II-re eleve azért került át, mert volt egy döccenés a nézettségben, de a fiókcsatornán is gyengébben teljesít, mint a sikeres műsorok. Akkori nyilatkozatát most azzal magyarázta a hvg.hu-nak, hogy akkor még olyan adatokra támaszkodott, amikor a Való Világot adták a Heti Hetes előtt. Bár a Heti Hetes előállítása relatíve olcsó, így is milliókba kerül epizódonként, a megújítása pedig olyan befektetés lenne, amiről egyáltalán nem biztos, hogy megtérül - mondta Kolosi. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az 1999-ben indult talk show így is nagyobb kort ért meg, mint a német eredetije, ami 9 év után fulladt ki.

Elesett végvár

Farkasházy TivadarForrás: Heti Hetes/Facebook

Farkasházy Tivadar Forrás: Heti Hetes/Facebook

„Szép, hosszú házasság nagyon csúnya válással – fogalmaz Farkasházy Tivadar. „Az RTL vezetőségével hosszú ideig udvarias és úriemberi viszonyban voltunk. Az utóbbi néhány évben ez megváltozott, s a kapcsolat gyakorlatilag megszűnt. Így fordulhatott elő, hogy mi közvetett módon, a műsor producerétől tudtuk meg: itt a vége.”

Farkasházy, aki az elejétől fogva állandó szereplője volt a Heti Hetesnek, azt mondja: úgy érezte, Ónodi György egészen keddig reménykedett abban, hogy valamilyen módon lesz folytatás. „Decemberben a takarékosságra hivatkozva közölték, hogy negyven helyett csupán tizenhat adás lesz 2017-ben. Most egészen más okból szüntettek meg minket, és a két indok közül az egyik biztosan nem igaz. Vélelmezem, hogy a Heti Hetes megszüntetése beleillik azokba a sajtófolyamatba, amelyek a Népszabadság bezárásától a Figyelő Schmidt Mária általi „megmentéséig” húzódnak. Deutsch Tamás már örömmel üdvözölte is a hírt. Ezek megtervezett, gondosan kivitelezett lépések, itt zajlik minden a szemünk előtt. De az összefogás szitokszó lett Magyarországon: gnúcsorda vagyunk, és hagyjuk magunkat egyenként levadászni.”

A jövőt illetően Farkasházy azt mondta: ő már jó ideje bevette magát a Hócipő bástyái mögé, és kollégáival – köztük a Heti Hetes más állandó szereplőivel, Para-Kovács Imrével, Kéri Lászlóval és Váncsa Istvánnal – ott folytatják. „Nem látok más esélyt, mint a végvári küzdelmet.”

Tökéletesen egybecsengenek ezzel a hír alatti kommentek: „Bírom a fenti "hurrákommentelőket" és ujjongókat, akik szerintem alapból nem is nézték a műsort, de keselyűként ideszálltak kárörvendeni – írja például egyikük a Comment.blog.hu-n. – A színvonal más lett, változott: a humor kevésbé került előtérbe, inkább az emberek szemét próbálták felnyitni a legtöbb esetben, rávilágítani a bagatell hazugságokra. Mondhatni, hogy az utolsó ellenzéki bástya volt némi humorral körítve.”

Véget ért a Dallas is

Para-Kovács ImreForrás: Heti Hetes/Facebook

Para-Kovács Imre Forrás: Heti Hetes/Facebook

„A Dallas sem ment örökké" - mondja Para-Kovács Imre író, rádiós műsorvezető. Majdnem hat évig volt állandó tagja a műsornak, de nem érzi, hogy az ő személyes dolga lenne megfejteni a megszüntetés valós hátterét, az összeesküvés-elméleteket pedig nem szereti. Szerinte a piacgazdaság 26. évében még mindig egybemossuk a közszolgálati és a kereskedelmi csatornát. Az utóbbinak nem a demokrácia őrzése a célkitűzése, hanem a profitmaximalizálás, rövid- és hosszútávú döntéseit eszerint hozza, hasonlóan egy mosóporgyárhoz. Para-Kovács szerint a műfajban továbbra is van ráció, a műsor formátuma jó, ezt az is bizonyítja, hogy más csatornák is próbálkoznak vele. Azt mondja, elég hét, viszonylag szellemes embert leültetni egy félköríves asztalhoz, hogy kommentálják a heti eseményeket, az már önmagában is érdekes tud lenni.

„Inspiráló volt a többiekkel együtt tölteni a felvételeken néhány órát. Ez hiányozni fog az életemből. Jáksóval jóbarátok lettünk, nagyon különös, számomra vonzó agya van, meg is fogom kérni, hogy halála után hagyja rám." – viccel. A műsorból leginkább arra büszke, hogy együtt szerepelhetett gyerekkora egyik bálványával, Gálvölgyi Jánossal. „Színészi képességeim soha nem tennék lehetővé, hogy más körülmények között is együtt lépjünk fel. – mondja Para-Kovács a műsorból jól ismert iróniájával. Hajdú Steve egy külön univerzum, elhatároztuk hogy a közös jeleneteinket nem fogjuk abbahagyni, így most közhírré is teszem, hogy kérésre falunapokon és esküvőkön is szívesen fellépünk a produkcióval. 

A Heti Hetes törzsnézői a stáb több tagja szerint is feltehetően az idősebb korosztályból kerültek ki, velük a kereskedelmi televíziók kevésbé szoktak tervezni. A műsor előállítása annyiban mindig is különbözött a hasonló (poénos bemondásokon alapuló) műsoroktól, hogy nem állt mögött e úgynevezett kreatív stáb, amelyik előre megírná a szellemes riposztokat és szóvicceket. Így a Heti Hetes szereplői mindig ki voltak téve az aktuális állapotuknak, frissességüknek. A nézők ebből hol profitáltak, hol inkább elszenvedték az aznapi gyengébb felhozatalt."

Arra a kérdésre, hogy vajon miért éljenzi meg Deutsch Tamás és vele együtt több jobboldali véleményformáló a műsor eltűnését, a becsípődés szót lehetne használni. Para-Kovács Imre szerint vannak például  úgynevezett politikai becsípődések mindegyik oldalon, így fordulhat az elő, hogy bizonyos személyek, szerkesztőségek, műsorok szimbólummá válnak. Túlnőnek önmagukon, jelentékenyebbnek tűnnek, mint amekkora a valódi jelentőségük. Így tud egy kis nézettségű műsor a baloldal jelentős orgánumává válni a jobboldal szemében. 

Hiánypótló műfajteremtés
A Heti hetes az első Orbán-kormány idején 1999 szeptemberében indult az RTL Klubon. Sokak szerint ehhez a starthoz kellett az akkori politikai környezet is, amelyre érdemes volt reagálni, volt tehát mire „beszólni”. A hírkommentálós közéleti szórakoztató politikai kabaré műfaja egyébként is korábban hiányzott a hazai televíziózásból. Tehát a Heti hetes itthon mindenképp új műfajt teremtett. Az ötlet azonban nem volt teljesen új, hiszen az egyik német csatornán futott hasonló műsor. Meg kellett azonban találni a hazai szereplőket. Állítólag több hónapon át tartott a szereplőválogatás.
Szóba jöttek színészek, humoristák, újságírók, végül 15-20 fős csapat maradt. Az első időkben szerepelt az adásban például Bodrogi Gyula, Pécsi Ildikó, Váncsa István, Heilig Gábor, Kern András. Később kialakult egy a nézők által is elfogadott, sőt kifejezetten kedvelt alapcsapat, amelynek tagjai Bajor Imre, Farkasházy Tivadar, Gálvölgyi János, Havas Henrik, Hernádi Judit és Verebes István voltak. A hat megmondóhoz csatlakozott a hetedik, vagyis az adást moderáló és híreket beolvasó műsorvezető, először egy éven át Csiszár Jenő, majd egészen a műsor mostani megszűnéséig Jáksó László. A Heti hetes felvételeit mindig élőszerűen rögzítették. A híreket nagyrészt Ónodi György válogatta, a szereplők a felvétel előtt egy nappal előbb kapták meg, így tehát készülhettek is előre, de a műsor akkor pörgött fel igazán, amikor a résztvevők egymásra, egymás poénjaira reagáltak. Tehát az improvizáció „betört” a Heti hetesbe, ez nem is csoda, mert a szereplők egy része a színház világából érkezett. Ez igaz Kern Andrásra is, aki Elfogtunk egy levelet címmel gyakorlatilag privatizált egy saját rovatot a műsorban, a szöveget előre megírta, majd előadta és erre aztán szintén lehetett jókat mondani.
Úgy tudjuk, tizenhét év alatt egyetlen adás sem maradt el, a műsort nem cenzúrázták, nem tiltották le egyszer sem. Egy szimbolikus, főként a fénykorra vonatkoztatva legendás televíziós műhely lenyomatát mindenesetre úgy tűnik, ezentúl csupán az archívumból élvezhetjük.

Az oldalt írták: Balogh Gyula, Csepelyi Adrienn, Hompola Krisztina, Kuczogi Szilvia

Lájkoljon minket a Facebook-on is!