Előző
Következő
új cikk

Belföld

Botka az LMP-nek: „nincs nézetkülönbség”

Népszava|2017. febr 23. 05:07
[A+ A-]

"Feltettem a kérdést az LMP vezetői számára, hogy akarnak-e kormányváltást. Az volt a válaszuk, hogy pártjuk kongresszusa hozott egy határozatot, mely szerint mind a 106 választókerületben saját jelöltet állítanak, s önállóan indulnak" - tájékoztatta lapunkat Botka László azután, hogy az MSZP frakcióirodájában tárgyalt Szél Bernadettel és Hadházy Ákossal, azaz a zöldpárt társelnökeivel, valamint Ungár Péter elnökségi taggal. 

"Hivatalos tárgyalást folytattunk Molnár Gyula pártelnökkel az oldalamon" - folytatta az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki kérdésünkre, mi volt a reakciója az LMP elutasító álláspontjára, azt mondta: nem vette elutasításként a szavaikat, de azok megfontolására kérte a zöldpárti vezetőket, mert abban biztos, hogy a demokratikus oldal megegyezésére szükség van a 2018-as kormányváltáshoz. Botka egyértelművé tette azt is: a jelenleg hatályos választójogi rendszerben a közös listás, közös jelöltes indulás szinte feltétele annak, hogy bármely politikai oldal kormányképes erőt tudjon felmutatni. "Én arra kérem és kértem a demokratikus politikai oldal valamennyi pártját, hogy ezt tegyék mérlegre. Az LMP vezetői is megerősítettek abban, hogy a cél közös" - fogalmazott Botka.

A szocialista miniszterelnök-jelölt beszámolója egybevágott az LMP közleményével, amelyben ugyanakkor az is szerepelt, a zöldpárt a találkozón megerősítette, hogy konkrét szakpolitikai javaslatok mentén továbbra is tárgyal akár a szocialistákkal, akár bármely más párttal. Az LMP a megbeszélésen az ügynöktörvény, a dolgozói szegénység, illetve a munkaerőhiány felszámolására vonatkozó javaslatcsomag és a párt antikorrupciós programjának támogatására kérte a szocialistákat. Kérdésünkre, áttanulmányozza-e ezeket a javaslatokat, Botka azt mondta: természetesen ismeri ezeket már most is, éppen ezekre a szakmai és szakpolitikai elképzelésekre hivatkozva állítja: "nincs különbség köztünk", érdemes tehát megegyezni egymással. A találkozó után az MSZP elnöke, Molnár Gyula is azt mondta, a maguk részéről elkötelezettek a folytatásban.

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje múlt szombati országértékelő beszédében tette egyértelművé: a Jobbikból nem kér, de megpróbál megegyezni minden demokratikus, demokratikusan gondolkodó párttal, erővel. Ugyanakkor hangsúlyozta: "nem fogok elvtelen kompromisszumokat kötni", ha a partnerek "elfogadják a feltételeimet, akkor győztes csapathoz fognak tartozni". Szerinte most, s a következő hetekben "kiderül, ki az igazi demokrata, s ki az, aki csak papol Orbán leváltásáról". Úgy tudjuk, Botka László jövő héten, a második hivatalos tárgyaláson az Együtt vezetőivel ül le.

Biró Marianna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!