Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Lázár: nem lesz új letelepedési kötvény

Népszava-információ|2017. febr 24. 05:22
[A+ A-]

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek jelentést kell készítenie a hazai élelmiszerbiztonság helyzetéről - erről is beszélt a tegnapi Kormányinfón a gazdasági kérdések között Lázár János.

"A brüsszeli álláspont az, hogy aki szegényebb, az rosszabb terméket kapjon. Ezt a kormány visszautasítja" - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter, és bejelentette még, hogy:

- Pelczné Gál Ildikó, a Fidesz alelnöke, jelenleg európai parlamenti képviselő lehet az európai számvevőszék egyik alelnöke.

- Kártalanítja a kormány a madárinfluenza károsultjait. (Mintegy 5,7 milliárdos a termelői kár).

- Csökkenhet a közfoglalkoztatottak száma, így minél többen a versenyszektorban helyezkedhetnének el, mert 37 ezer üres álláshelyre nem kell semmilyen végzettség.

- Az Államadósság Kezelő Központ nem bocsát ki újabb letelepedési kötvényt.

- Háromévnyi munka után "valami rövidesen történni fog" Brüsszelben a paksi bővítéssel kapcsolatos versenyjogi kérelmünkkel kapcsolatban.

- A jövő évi költségvetés tervezetén már dolgoznak a tárcák.

- Az újabb áfacsökkentéshez meg kell vizsgálni, hogy az eddigi intézkedéseknek milyen hatásuk volt.

- A tavalyi bérmegállapodás felülvizsgálatáról az érintett gazdasági szereplőkkel egyeztetve döntenek.

- Az önálló adózási politikát meg kell védenie az országnak. A munkahelyteremtő beruházások is veszélybe kerülhetnek, ha teljesülnek a brüsszeli tervek. Ha ezekbe beleszól az Európai Bizottság (EB), Magyarország az Unió bíróságához fordul.

- A kormány nem ért egyet a brüsszeli tervvel, amely szerint nem tagállami hatáskörben szabályoznák az áram árát. Az EB a cégekre bízná, hogy mennyi legyen az áram és a gáz ára, a kormány szerint viszont az állam nem veszítheti el ezt a feladatát, ha ez megtörténne, akkor jelentősen növekedne az ár.

Drága a paksi hitelkeret fenntartása
Magyarország jelenleg azért fizet évente 235 millió forintot, hogy az orosz fél fenntartsa a paksi atomerőmű bővítésére vállalt 8 milliárd eurós hitelkeretét. A projektet egyelőre az Európai Bizottság vizsgálja, ezért se építkezni, se a hitelkeretet lehívni nem lehet még. Valószínűleg idén még egy kapavágást sem ejtenek. Az Európai Bizottság még mindig nem zárta le a Paks2 beruházás több éve tartó versenyjogi vizsgálatát, ezért a a kormánynak 2017. első negyedévében a 2016. évre 762500 euró rendelkezésre tartási díjat kell fizetnie az orosz fél részére - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában Szél Bernadett LMP-s frakcióvezető írásbeli kérdésére.Lájkoljon minket a Facebook-on is!