Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem lesz Botkával szemben baloldali ellenjelölt?

Népszava|2017. febr 24. 05:02
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Jövő szerdán az Együtt vezetőivel, így Juhász Péter elnökkel és Szigetvári Viktorral is találkozik Botka László. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje Molnár Gyula pártelnökkel karöltve tárgyal tovább hivatalosan az ellenzéki pártokkal. Eddig az LMP társelnökeivel ült le, azonban megállapodni semmiben sem sikerült. Széll Bernadett, Hadházy Ákos, valamint Ungár Péter elnökségi tag olyan közleményt adott ki, mely szerint szó sem lehet közös jelöltállításról vagy listáról, mind a 106 választókerületben önállóan kíván indulni az LMP.

Botka ezzel kapcsolatban lapunknak úgy nyilatkozott, nem adja fel, számos szakpolitikai ügy és ideológiai álláspont összeköti a zöldpárttal is, s szeretné, ha átgondolnák álláspontjukat, mert ez lehet az Orbán-kormány leváltásának kulcsa. Egyébként Botka abban bizakodhat, hogy az LMP nem állít önálló miniszterelnök-jelöltet, így még ha külön is indulnak a demokratikus pártok, onnan kihívója aligha akad. Emlékezetes: nemcsak a zöldpárt különutas politikája, de a Párbeszéd és a Modern Magyarország előválasztási tárgyalásokból való kiszállása, továbbá Demokratikus Koalícióban (DK) forrongó indulatok is nehezítik a Botka-Molnár tandem dolgát a közös listáról való megállapodásban. Gyurcsány Ferenc pártja számára a volt miniszterelnök személyes szereplése kardinális kérdés, így jutottak el tavaly óta a választási párttól, a közös lista mostani elvetésén át a koordinált indulás lehetőségéig. Botka László ugyanis többször, egyértelműen kizárta a közös listán való szereplést Gyurácsánnyal. Ha viszont ezen áll vagy bukik a közös jelölt- és listaállítás, nem tudni, miféle együttműködés jöhet szóba még.

"Nem tiszte, hogy egyik vagy másik megoldást minősítse" - reagált László Róbert, a Political Capital (PC) választási szakértője lapunk információjára, miszerint a DK-ban valóban elfogadhatónak tartanák, ha a demokratikus ellenzék csak az egyéni jelöltekről állapodna meg a következő parlamenti választás előtt. A szakértő emlékeztetett, 2011 óta lehet tudni, hogy kétféle forgatókönyv van. Vagy közös egyéni jelöltek és közös lista, vagy az úgynevezett koordinált indulás, amikor a pártok megállapodnak abban, hogy a nyerhető körzetekben nem indítanak egymás ellen egyéni jelölteket, ám külön listát állítanak. Az egymással együttműködni akaró demokratikus pártok számára a két forgatókönyvön túl nincs más lehetőség.

Még 2013-ben Bajnai Gordon, az Együtt 2014 irányítója a koordinált indulásban állapodott meg Mesterházy Attilával, az MSZP akkori elnökével. Néhány hónapig úgy tűnt, hogy ez lesz a megoldás, végül 2014 elején mégis közös listát állítottak a demokratikus ellenzéki pártok. László Róbert figyelmeztetett, 2014 óta sokan elmondták, a PC is, mások is, hogy amíg az ellenzéki pártok közös támogatottsága meg sem közelíti a Fideszét, addig lényegtelen, milyen választási modellben gondolkodnak. Nem ez a siker kulcsa. "Politizálni kellene, amit az elmúlt hét évben elmulasztottak. Hatékonyan fellépni a Fidesz ellen és hálózatot építeni vidéken. Ha a választásokra készülve ismét csak az a kérdés, hogyan, milyen módon osszák fel egymás között a körzeteket, az a bukás biztos receptje. Függetlenül attól, hogy közös listával készülnek-e a parlamenti választásra vagy a koordinált indulás mellett döntenek" - vélekedett. A választási szakértő szerint, ha a következő hónapokban nem történik valami, akkor ugyanarra lehet számítani, ami 2014-ban történt. Mindenki a saját pozícióit próbálja erősíteni annak érdekében, hogy néhány hónappal a parlamenti választások előtt, amikor kialakul a visszalépési kényszer, minél több körzetben az ő jelöltjei maradhassanak állva.

Forrásaink szerint a DK - bár korábban minden megoldás érdekelte - ma már kizárólag a koordinált indulást favorizálja, így minden párt saját listát állíthat. A DK saját miniszterelnök-jelöltet állítólag nem nevezne meg, mert így Orbán Viktornak és a Fidesznek nem lenne kire "lőni" a kampányban. Ugyanakkor a saját listával kiderülne, melyik párt mennyit ér. Abban Botka Lászlóval egyetért a DK, hogy tavasszal el kell dönteni, milyen modellt választanak, bár eddig nem láttak "bombabiztos" elválasztási koncepciót. Az egyéni jelöltekről meg akarnak állapodni, mert azt elfogadhatatlannak tartják, hogy a nyerhető körzetekben egymás ellen induljanak a demokratikus ellenzék pártjai.

"Ha Botka komolyan gondolja, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje akar lenni, már régen fel kellett volna keresnie minden pártelnököt konkrét számokkal, nevekkel" - fogalmaztak lapunknak névtelenséget kérő DK-sok, akik szerint a szegedi polgármester feltételeiről már kiderült, nem teljesülnek. Botka ugyanis - mint évértékelőjében is egyértelművé tette - azt akarja, Gyurcsány Ferenc álljon félre. A DK-sok pedig azt tették világossá, hogy ha Gyurcsány azon nem szerepelhet, közös lista nem lesz. Szerintük ezt az LMP és az Együtt sem akarja, azt pedig, hogy a miniszterelnök-jelölt személyéről ne előválasztáson döntsenek, a MoMa fúrta meg, amikor bejelentették, Bokros Lajost jelölik a posztra.

Az mindenesetre biztos - bár az LMP és a DK is azt állítja, képesek önállóan elindulni mind a 106 választókerületben -, hogy egyelőre kizárólag az MSZP kész bemutatni jelölti listáját a tárgyalópartnereknek, ahogyan Botka Lászlót is elsőként nevezték meg miniszterelnök-jelöltként.

Fazekas Ágnes, Biró Marianna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!