Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Megszólalt a veszprémi pizzahacker

Népszava|2017. febr 24. 08:48
[A+ A-]

Illusztráció: Thinkstock

Téves információk láttak napvilágot a február közepén meghackelt veszprémi pizzéria weboldalával kapcsolatban – írja megyei hírportál, a veol.hu. A médiában elterjedt hírekkel szemben a feltört oldaláról sem bankkártya-adatok nem kerültek ki, sem pedig megvételre nem kínálta fel azokat senki. Az ügy kapcsán nemcsak a tulajdonos, a hacker is megszólalt.

– A hírekkel ellentétben nem árulom az adatokat. Nem a pizzéria volt a célpont, hanem az oldalt üzemeltető szerver. Nem a pizzéria oldalán keresztül jutottam be a szerverre, hanem egy másik oldalon (a sok közül). Az, hogy pont ezeket az adatokat hoztam nyilvánosságra, csupán a véletlen műve, választhattam volna más oldalt is a szerverről, például (itt egy további honlapot említett) a majd 25000 regisztrált felhasználóval. A pizzéria nem tehet az egészről, ők ebben nem hibásak, viszont a szerver üzemeltetője annál inkább – írja a veszprémi pizzériának címzett, nyilvánosságra szánt levelében az ismeretlen hacker.

Ahogy arra kitér, a központi üzemeltető szerver katasztrofális állapotban van, nem foglalkoznak vele, ennek igazolásául egy 2016. november 13-i, vélhetően török támadást említ, melynek során a hackerek bejutottak ugyanerre a több oldalt üzemeltető szerverre, s valószínűleg lementették a teljes adatbázist.

– Mindezt abból tudom, hogy legalább 1 éve hozzáférésem van a szerver teljes tartalmához – vallja a hacker, akinek levele alapján kiderül: sem személyes adatokat árulni, sem a pizzériát megkárosítani nem kívánta, az akció célja a figyelemfelkeltés volt.

A pizzéria tulajdonosa feljelentést tett az ügyben a rendőrségen. Az eseménnyel kapcsolatban információs rendszer vagy adat megsértésének vétség gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság. A rendőrségnek nincsenek eszközei arra, hogy visszaállítsa a világhálón a bűncselekmény elkövetése előtti állapotot.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!