Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Pörög az online kereskedelem

Népszava|2017. febr 24. 12:30
[A+ A-]

A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock

Elérte a bűvös, éves 1 milliárd eurós értékhatárt az összesített hazai online kiskereskedelmi forgalom. A forintban kifejezve mintegy 310 milliárdos online piac, 2016-ban arányaiban háromszor gyorsabban bővült a teljes hazai kiskereskedelemnél.

Tavaly egymilliárd euró feletti forgalmat bonyolítottak a webshopok Magyarországon. A mintegy 310 milliárdos online piac 2016-ban arányaiban háromszor gyorsabban bővült a teljes hazai kiskereskedelemnél, a jelenlegi növekedési ütem korlátai azonban már látszanak – derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, Online Kiskereskedelmi Index kutatássorozatának idei első felméréséből.

Továbbra is a „karácsonyi szezon” mozgatja a legjobban a piacot. Az utolsó negyedév, az egész éves forgalom több mint harmadát adta. Ugyanakkor az áruházak csaknem kétharmada úgy véli, hogy saját piacára 2016-ban erősödő koncentráltság volt jellemző, és egyre nehezebb kitűnni a „legnagyobbak” árnyékából. Erre jó példa a tavalyi Black Friday, mely mindössze a webáruházak 32 százalékánál tudta hozni az előzetes forgalmi várakozásokat. Igazán kiemelkedő eredményeket pedig csupán a legnagyobb márkaismertséggel és eléréssel rendelkező áruházak tudtak elkönyvelni. Maguk a vásárlók is az ismertebb, és ezért többet is hirdető kereskedők oldalait látogatták ezen a kiemelt napon.

A vásárlókat elsősorban rendszeres és kellően „hangos” marketinggel fűszerezett, valódi akciókkal lehet elcsábítani, amire leginkább már csak a piacvezető szereplők képesek. Bár a webáruházak több mint harmada saját bővülését részben az online kiskereskedelmi piac természetes bővülésének tudja be, több mint a fele ítélte meg úgy, hogy a tavalyi eredménye elsősorban a saját marketingtevékenysége sikerétől függött.

A fizetési lehetőségek palettája 2016-ban is tovább színesedett. Online vásárlásaink során a hagyományosnak mondható fizetési megoldásokon túl egyre többször találkozhatunk már magyar webáruházak esetében is különféle, innovatív FinTech megoldásokkal: mobilfizetéssel, pár kattintással igényelhető áruhitellel, hűség- vagy prepaid kártya-alapú fizetéssel, de ide sorolható a hagyományos online bankkártyás fizetési lehetőséget egyszerűsíteni hivatott „one click payment” is. A technológiai fejlődés ellenére a korábbi években csökkenésnek indult készpénzes fizetés súlya ismét nevekedett: a készpénzes fizetések (boltban, átvevőhelyen és futárnál) aránya az egy évvel korábbi 57 százalékról 2016-ban 61-re emelkedett.

Van olyan kereskedő, aki már átvállalja a csomag visszaküldésének költségét is. A 14 napon belüli, indoklási kötelezettséghez nem kötött elállási lehetőség érvényesítésekor a termék visszajuttatása kritikus kérdés a kereskedők és a vásárlók részéről is. Erre az esetre a webáruházak túlnyomó többsége (70 százalék) átlagosan 2 féle visszaküldési módot biztosít. Ezek között bár lassan, de egyre inkább megjelennek azok a lehetőségek is, melyeknél a visszaküldés költségét már a boltok saját magukra vállalják – annak ellenére, hogy ez számukra egyáltalán nem kötelező.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!