Előző
Következő
új cikk

Belföld

Paks 2 - Öt népszavazási kérdés az LMP-től

Népszava-MTI információ|2017. márc 2. 09:44
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

A paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó öt népszavazási kérdést nyújtott be csütörtökön a Nemzeti Választási Irodának (NVI) az LMP.

Szél Bernadett társelnök az NVI budapesti épülete előtti sajtótájékoztatón elmondta: a céljuk az, hogy a nép dönthessen a kérdésben, és ennek érdekében elmennek a falig, de ha kell, annál tovább is. 

Az MTI kérdésére a politikus közölte: meg kell változtatni az alaptörvényt, ha az nem engedi, hogy referendumot írjanak ki ebben a kérdésben, emlékeztetve, az ország NATO- és EU-tagságáról döntő népszavazás előtt is változtattak a jogszabályokon.

Az MTI emlékeztetett: szerdán a Magyar Nemzet megírta, elképzelhető, hogy több népszavazási kérdést is megfogalmaz a paksi bővítés ügyében az LMP, és ezeket napokon belül benyújtják a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NBV), amint megkapják az adatkezelésről szóló engedélyt (ez szükséges az aláírások gyűjtéséhez) a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól.

Ugyanakkor mint ismert, a paksi beruházásról korábban már Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt európai parlamenti képviselője nyújtott be kérdést az NVI-nek, ám annak hitelesítését az NVB megtagadta. A választási bizottság arra hivatkozott, hogy tiltott tárgykört, nemzetközi szerződést érint referendum kérdése. Az alaptörvény szerint ugyanis nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésbe foglalt kötelezettségről. Szél Bernadett valószínűleg erre utalt, amikor az alaptörvény módosítását felvetette. Várható tehát, hogy az NVB az LMP kérdéseit sem fogja hitelesíteni. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!