Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kongresszusi vizsgálatot követel Obama ellen Trump

Népszava-információ|2017. márc 5. 16:31
[A+ A-]

A képek - a tüntetést bemutató kivételével - Donald Trump beiktatási ceremóniáján készültek - Fotók: Getty Images

Donald Trump azzal vádolta meg Barack Obamát, hogy lehallgattatta a telefonját a Trump-toronyban, tavaly októberben, az elnökválasztás előtt. „Most tudtam meg. Szörnyű!” – írta az amerikai elnök. Trump szokása szerint egy sor Twitter-üzenetet indított útjára szombaton hajnalban, Nixont és a Watergate-ügyet emlegette. „Legális, ha egy hivatalban lévő elnök lehallgatja az elnökválasztási versenyt? Egy új mélypont!” – füstölgött Trump, anélkül, hogy egyetlen bizonyítékkal alátámasztotta volna állítását.

Az amerikai elnök vasárnap még tovább ment. Sean Spicer szóvivő közleményben tudatta: a Fehér Ház kongresszusi vizsgálatot kezdeményez annak kiderítésére, hogy az előző amerikai elnök nem lépte-e túl hatáskörét, s nem folytattak-e politikai célzatú lehallgatásokat a választási kampányban.

A volt elnök, szóvivője révén cáfolta Trump vádaskodását. „Az Obama-kormányzatban alapszabály volt, hogy egyetlen fehér házi tisztviselő sem avatkozott be az igazságügyi minisztérium által vezetett bármely független vizsgálatba” – közölte Kevin Lewis szóvivő. Sem Obama elnök, sem bármely fehér házi tiszviselő nem rendelte el egyetlen amerikai állampolgár lehallgatását sem” – hangsúlyozta. A közlemény, mutatott rá a Reuters, azt nem cáfolta, hogy az igazságügyi tárca saját hatáskörben elrendelhetett lehallgatásokat (például az elnökválasztás befolyásolását célzó orosz hackertámadások kapcsán).

A demokraták szerint Trump ellentámadásának célja nem más, mint hogy elterelje a figyelmet halmozódó problémáiról. A Fehér Házra nagy nyomás nehezedik a Trump-kampány orosz kapcsolatai ügyében indított kongresszusi vizsgálatok miatt, miközben az alig 45 napja hivatalban lévő adminisztrációra számos nehéz döntés vár, a beutazási tilalomról még függőben a döntés, ahogy az Obamacare leállítása és helyettesítése sem halad zökkenőmentesen.

Trump a CNN értesülései szerint rendkívül dühös volt az igazságügyi miniszter körül kialakult botrány miatt, s stábját vádolta azzal, hogy rosszul kezelték az ügyet, s így első kongresszusi beszédének sikere elhalványult. Fehér házi források arról számoltak be, volt kiabálás, sírás, nagy az idegesség. Reince Priebus személyezeti főnököt különösen bírálták. Trumpot dühítik a kiszivárogtatások, de főképp az, hogy nem kapja meg az elismerést, amit – saját maga szerint – megérdemelne.

Miközben Trump a hétvégén floridai rezidenciáján golfozott, Amerika szerte több Trump-párti és az elnököt bíráló tüntetést tartottak. Az 50 állam közül 28-ban tartottak az elnököt támogató tünetést, 2-300 fős részvétellel. Kaliforniában egy megmozdulás elmérgesedett, Berkeley-ben összecsaptak a Trump mellett és ellene tüntetők. Hárman megsérültek, a rendőrség öt embert őrizetbe vett.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!