Előző
Következő
új cikk

Belföld

A menekültek magyarországi bántalmazásáról ír több nyugati lap

nepszava.hu|2017. márc 5. 19:27
[A+ A-]

A korábban sem ismeretlen, menekültek sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények száma most egy csapásra megugrott a magyar határon. Legalábbis egy brit és egy svéd riport is erről számolt be - írja a hvg.hu.

Amikor vertek minket, nevettek egymás közt. Amikor vertek minket, szelfiztek velünk. A menekült pakisztáni Sakik Kan szavai ezek, őt idézve kezdődik az Independent cikke, amely a magyar határon zajló erőszakról szól. Egy másik áldozat azt mondta: Még filmekben sem láttam ilyen verést. Öt-hat katona vett és vert minket egyesével.

 

Az Index és a 444 a svéd Aftonbladet belgrádi riportját idézi, amelyben az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet orvosai arról számolnak be, hogy a magyar határról visszatoloncolt  menekültek állítják, megverik őket magyar egyenruhások, ökölcsapások és gumibotozás nyomait viselik magukon. Az erőszak nem új dolog, de az intenzitása igen: míg korábban 2-3 ilyen áldozatot ápoltak a belgrádi kórházban, most egy nap alatt húsz ilyen embert vittek be a kórházba. A menekültek szerint egyenruhások és kutyáik okozták a sérüléseiket.

A rendőrség mindig is tagadta, hogy erőszakos lenne, ugyanakkor elárulta, hogy 2016 augusztusáig 2015-ben 18, 2016-ban 8 alkalommal indított eljárást "közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértés" ügyében, ami önkényes határellenőrzést jelent, amikor önkéntes határvadászok hazafias érzelmeiktől fűtve "védik" a határt - emlékeztet a hvg.hu.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!