Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Cinkék a postaládában – mit tegyünk?

Népszava-információ|2017. márc 8. 09:13
[A+ A-]

Forrás: Magyar Madártani Egyesület FOTÓ: Orbán Zoltán

Mostanában raknak fészket a széncinkék. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez minden évben több információ érkezik postaládában fészkelő széncinegékről. A jelenség országosan általánosnak, sőt, gyakorinak tekinthető.

A leggyakoribb „techno”-fészkelőhelyet jelentő postaláda mellett találták már fészkét: kerítések és korlátok üreges részeiben, vázában, útterelő-bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is.

A Magyarországon elterjedt, hagyományos postaládatípus méreteit (alapterület, mélység, röpnyílás) tekintve nagyon hasonló a széncinegék természetes odúihoz és a mesterséges odúkhoz – a különbséget csak a lapos kialakítás jelenti. A madarak postaláda-foglalása tehát mindenekelőtt rájuk nézve jelent kockázatot. De ez a lakók és a postai dolgozók számára is kényelmetlenséget jelenthet, hiszen bő egy hónapon át nem lehet a megszokott módon kézbesíteni a küldeményeket.

A probléma kezelésére több megoldási lehetőség közül választhatunk. A billenőajtós postaláda zárt állapotában – röpnyílás hiányában – nem kínál fészkelőhelyet a madaraknak.

A széncinegék nagyon jól telepíthetőek mesterséges odúkkal. Ha egyet a postaláda mellé helyezünk, akkor a cinegék jó eséllyel inkább ez utóbbiba költöznek. Az etető szülők és a kirepülő fiókák számára is jobb az odút úgy a kerítésre akasztani, hogy a röpnyílás a védettebb belső rész, a kert felé nézzen.

Ilyen odúkihelyezéssel nem csak megelőző céllal, de az követően is próbálkozhatunk, ha észrevettük a cinegék postaládába költözését. Ilyenkor mielőbb tegyük ki az odút közvetlenül a levélszekrény mellé, és ekkor még lehetőleg röpnyílással kifelé. Az átköltözés sikere érdekében az első néhány órára (ha szükséges, akár néhány napra) zárjuk le, tömjük be a postaláda nyílását, hogy a fészeképítés lázában égő madarak mielőbb a szomszédos odú arasznyira levő röpnyílását kezdjék el használni.

A madarak postaládába költözése sokkal inkább érdekességet, semmint nyűgöt jelenthet az embereknek. A tapasztalatok alapján az elbűvölt lakók szívesen és megértéssel fogadják a cinegéket, mert jelenlétük sokkal több megfigyelési örömet jelent, mint kellemetlenséget.

http://www.mme.hu/mit-tehetunk-ha-szencinege-koltozott-postaladaba

Lájkoljon minket a Facebook-on is!