Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Veszélyben a magyar méz

Népszava-információ|2017. márc 8. 11:01
[A+ A-]

A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock

Ugyan pontos adat egyelőre nincs, de szakemberek szerint a somogyi méhészetekben 30-40 százalékos az elhullás – számolt be róla a sonline.hu. Aki nem téliesítette megfelelően a kaptárakat, rosszul járhatott, de súlyos betegségek is gyengítették a somogyi méhállományt.

Mivel nincs hatékony gyógyszer sok betegség ellen, s vannak olyan kártevők, amelyek rezisztensek, nem csoda, ha hullanak a méhek.

Aki az atkafertőzést nem irtotta megfelelően, annál a fenékdeszkára hullottak a méhek. A legnagyobb károk ott keletkeztek, ahol a méhészek nem voltak elég felkészültek, vagy nem jártak el kellő gondossággal a betegségek kiirtásakor. Vannak olyan méhészetek, ahol nem volt elhullás, de olyanok is akadnak, amelyekben egyetlen család sem maradt.

A méhészek többsége azonban úgy látja: évek óta folyamatosan gyengül a méhek immunrendszere. A növényvédő szerek ugyanis szinte minden virágporban jelen vannak, amelyek nem tesznek jót a rovaroknak. A már legyengült méheket könnyebben támadják a betegségek. Az ezek elleni védekezés, illetve a betegségek kezelése sokszor sikertelen, mivel a gyógyszerek drágák és sokszor nem hatékonyak. Így mondhatni, „utolsó koporsószeg” volt a méhek számára a hosszú, kemény tél.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!