Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nőnapi flashmob a hálapénz ellen - Fotók!

Népszava|2017. márc 8. 12:37, frissítve: 2017. márc 9. 06:03
[A+ A-]

A Másállapotot a szülészetben csoport tagjai fehér borítékot vittek az orvosi kamarához FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Két tucat nő gyűlt össze a Magyar Orvosi Kamara (MOK) postaládája előtt. Két nappal ezelőtt került fel Másállapot a szülészetben civil csoport közösségi oldalára egy történet, melyben egy asszony arról számolt be, hogy a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján egy orvos a sürgősségi császármetszés után 160 ezer forintot kért tőle műtődíjként. Az ügyben vizsgálat indult, az orvost felfüggesztették a munkavégzés alól. Ezt követően a közösségi portálra újabb és újabb történetek kerültek ki, a Másállapotot a szülészetben mozgalom pedig flashmobra hívta a nőket a MOK székháza elé. Azt kérte, hogy hozzanak egy fehér borítékot a csoport logójával - tiltakozásként.

Csörgő Andrea, a csoport aktivistája azt mondja, a konkrét eset miatt döntöttek a demonstráció mellett, mert ez az ügy rendszerszintű problémát jelez. Kilencre, az esemény kezdetére kéttucatnyian gyűltek össze. Volt aki kerékpárral, volt aki babakocsival, mások ismerősökkel jöttek, fehér borítékot magával.

"Monopoly játékpénzt raktam bele, pont annyit, amennyit az orvosnak adtunk a két szülésnél" - magyarázza Bálintné Kovács Nóra. A fiatal nő elhozta legkisebb, néhány hónapos gyerekét is a villámcsődületre. Nóra azt mondja: tőle egyik szülésénél sem követeltek semmit, magától adta a borítékot. Azért, mert a férjével együtt úgy érezte, ha nem teszi, nem lesznek a kicsivel biztonságban. Szerencsés, a szülésről csupa jó élménye van. Tőle pár lépésre egy másik nő arról mesél, hogy ő is adott pénzt, de utólag nem tudná megmondani mit is vásárolt meg a másfél százezer forintjáért. "Ahhoz, hogy ma egy nő a szülésre felkészüljön, sok pénzre van szüksége."

Barna hajú, apró termetű fiatal lány, a hátán kendőbe kötött babával azt mondja: ő üres borítékot dobott a kamara postaládájába, de mindkét gyermeke születésénél fizetett. Az első császármetszéssel jött a világra, a másodikat szerette volna, ha természetes úton születik. Csakhogy a császár utáni normál szülést kevés orvos vállalja. Hát fizetett. "Olyan egészségügyet akarok, ahol akár az ügyeletes orvossal is biztonsággal és természetesen szülhetek" - mondja. Evidence base-t, azaz tudományos bizonyítékokon alapuló ellátást és bábák által vezetett szülést - állt az üzenet egy orvostanhallgató borítékjában.

A nők sorban állnak, egyenként dobják a borítékjaikat a kamara ládájába. A házból csak egy futár jön ki. A kamarától senki. "Még nem tudom, hány boríték érkezett, de örülök a kezdeményezésnek, egyetértek a probléma felvetésével" - reagált később lapunk kérdésre Éger István, a MOK elnöke. Mint mondta: sajnálja, hogy csak kevesen jöttek el, több száz emberre számított. A köztestület paraszolvencia-ellenes, a kriminálisan viselkedőket a tisztességesen dolgozó orvosok védelmében is szankcionálni kell - szerinte. Arra a kérdésre, hogy a kamara tett-e büntető feljelentést az egyetemi klinikán történtek miatt, azt válaszolta: a kamara nem nyomozó hatóság, feljelentést csak akkor tehetne, ha van bizonyítéka is.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár sem tett hivatalból büntető feljelentést a két nappal ezelőtt napvilágra került ügyben. A Népszava ezt firtató kérdésére azt mondta: anélkül is zajlik az ügyben a vizsgálat. "Senki ne gondolja, hogy megteheti azt, ami a klinikán történt.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!