Előző
Következő
új cikk

Külföld

Európai üzenet Orbánnak: a menedékkérők nem bűnözők

MTI|2017. márc 8. 13:21
[A+ A-]

Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa "mély aggodalmát fejezte ki" szerdán a jogi határzárat szigorító magyar törvénymódosítás miatt.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlata szerint hasonló ügyekben az őrizetbe vételnek a legutolsó lehetőségnek kell lennie, azonban minden esetben egyéni elbírálásra van szükség - emlékeztetett Muiznieks közleményében. "A menedékkérők mindegyikének automatikus őrizetbe vételével Magyarország megsértené az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt kötelezettségeket" - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az intézkedés "valószínűleg tovább fogja súlyosbítani a menedékkérők már jelenleg is rendkívül problémás helyzetét Magyarországon".

A lett emberi jogi biztos szerint Magyarországnak a fogva tartás "hatékony, elérhető alternatíváiba kellene inkább befektetnie", és különösen tartózkodnia kellene a gyerekek őrizetbe vételétől.

A törvénymódosítással kapcsolatban Tineke Strik, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének jelentéstevője is aggodalmának adott hangot. A holland tisztségviselő közleményében azt írta, hogy "a menedékkérők automatikus őrizetbe vétele nincs összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményével", illetve felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy küldje vissza a jogszabályt az Országgyűlésnek. "A menedékkérők nem bűnözők, tisztességes eljárást és emberséges bánásmódot érdemelnek" - fogalmazott Strik.

Doris Fiala, a páneurópai szervezet egy másik jelentéstevője pedig a menedékkérő gyermekek kötelező fogva tartását sérelmezte.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!