Előző
Következő
új cikk

Külföld

Fertőtlenítővel öntötték le a tüntető feministákat

MTI|2017. márc 8. 14:41
[A+ A-]

Kefirrel és zöldszínű fertőtlenítő oldattal öntötték le szerdán Kijevben a nőkkel szembeni erőszak ellen tiltakozó felvonulás résztvevőit.

Feministák egy csoportja vonult fel az ukrán fővárosban a nemzetközi nőnapon, hogy felhívja a figyelmet az országban zajló nők elleni erőszakra. Okszana Bliscsik, a kijevi rendőrség szóvivője elmondta, hogy négy támadót vettek őrizetbe. A hatósági közlemény szerint a rájuk támadó fiatalok egyetemisták, akik elmondásuk alapján így akarták kifejezni tiltakozásukat a demonstráló nőjogi aktivisták állításaival szemben, valamint felhívni magukra a figyelmet.

A szóvivő a 112 Ukrajina hírtelevíziónak elmondta, hogy az őrizetbe vett fiatalokat garázdaság vádjával eljárás alá vonják, és valószínűleg pénzbírságot szabnak ki rájuk. A felvonulás szervezői - mint elmondták - akciójukkal az erőszak minden formája ellen tiltakozni kívánnak "a szülőszobától a katonai sorozóirodákig". Már előző nap jelezték, hogy fenyegetéseket kaptak ismeretlenektől.

A nőjogi demonstrálók egyebek között követelték a családon belüli erőszakot tiltó isztambuli konvenció ratifikálását az ukrán parlamenttől, valamint a nemek közötti jogi egyenlőtlenségek ellen szólaltak fel. Az akció résztvevői "a munkám az én választásom", "az emberi jogok mindenki megilletnek", "az ököl a gyengék fegyvere", a "nők helye (nem) a konyhában van" és hasonló feliratú transzparensekkel vonultak fel.

Ezenkívül a szervezők felhívták figyelmet arra, hogy Ukrajnában a nők kevesebbet keresnek a férfiaknál, miközben ingyen házi munkát végeznek. Tiltakoztak az ellen, hogy a jelenlegi ukrán vezetés tervei között szerepel a nemzetközi nőnap ünnepének eltörlése, amelyet a "dekommunizáció" jegyében a szovjet múlt maradványának minősítenek. A nemzetközi nőnap jelenleg még munkaszüneti nap, egyike a társadalmi ünnepek legjelentősebbjeinek. Egyes tervek szerint a jövőben át akarják keresztelni a család ünnepnapjává.

Hírforrások nem hoztak  nyilvánosságra becsléseket arról, hogy hányan vettek részt a nők jogaiért rendezett demonstráción, a helyszínen készített videofelvételek alapján egy-két százan lehettek.  Sajtójelentések szerint szerdán több ukrán nagyvárosban is rendeznek hasonló demonstrációt a nőnap alkalmából.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!