Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szélsőjobbos aktivisták bojkottáltak egy nőnapi rendezvényt

nepszava.hu/MTI|2017. márc 8. 16:21
[A+ A-]

Félbeszakították szerdán Ungváron a női jogok érvényesítését és a családon belüli erőszak elleni fellépést szorgalmazó nőnapi rendezvényt a Karpatszka Szics szélsőjobboldali szervezet aktivistái, azzal az indokkal, hogy az akció szervezői burkoltan a homoszexualitást népszerűsítik.

A Karpatszka Szics tagjai az Ungvár központjában tartott rendezvény résztvevőinek kezéből kitépték az erőszakot elítélő és a nők jogainak érvényesítésére szólító transzparenseket, majd elhagyták a konfliktus helyszínét. Fellépésüket a szélsőjobboldali aktivisták azzal indokolták, hogy a nőnapi akcióban olyan személyek vettek részt, akik a melegjogokat népszerűsítő és a melegfelvonulásokat finanszírozó európai szervezettől kapnak támogatást - adták hírül kárpátaljai hírportálok. A jelentések szerint a készülő provokációról idejében értesített rendőrök későn értek a helyszínre.

Az eseményről ugyancsak beszámoló Zakarpattya.net.ua híroldal azt írta, a rendezvényt megzavaró radikálisok szerint a nőnapi akciót nem a nők elleni erőszak ellen szervezték, hanem az "a homoszexualitás burkolt propagálását" szolgálja. A nőjogi aktivisták között tényleg voltak olyanok, akik "leszbikus nézeteket" vallanak - olvasható a hírportálon. A cikk szerint a nőnapi akció lebonyolítása névlegesen az Insight nevű mozgalomhoz köthető, de azt valójában az Equality Lab kezdeményezte az Amnesty International Ukraine és a Queer Home Uzhhorod szervezetekkel közösen.

Kijevben kefirrel és zöldszínű fertőtlenítő oldattal öntötték le a nőkkel szembeni erőszak ellen tiltakozó felvonulás résztvevőit. Okszana Bliscsik, a kijevi rendőrség szóvivője elmondta, hogy négy támadót vettek őrizetbe. A hatósági közlemény szerint a rájuk támadó fiatalok egyetemisták, akik elmondásuk alapján így akarták kifejezni tiltakozásukat a demonstráló nőjogi aktivisták állításaival szemben, valamint felhívni magukra a figyelmet.

A nőjogi demonstrálók egyebek között követelték a családon belüli erőszakot tiltó isztambuli konvenció ratifikálását az ukrán parlamenttől, valamint a nemek közötti jogi egyenlőtlenségek ellen szólaltak fel. Az akció résztvevői "a munkám az én választásom", "az emberi jogok mindenki megilletnek", "az ököl a gyengék fegyvere", a "nők helye (nem) a konyhában van" és hasonló feliratú transzparensekkel vonultak fel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!