Előző
Következő
új cikk

Külföld

Fordulat Markó-ügyben

Népszava|2017. márc 9. 05:35
[A+ A-]

Visszaküldte kedden a román legfelsőbb bíróság az ügyészségnek azt az iratcsomót, amelyben Markó Attila volt RMDSZ-es parlamenti képviselőt és további 9 személyt azzal vádolnak, hogy túlértékelt egy visszaszolgáltatott földterületet a restitúciós ügynökség (ANRP) tagjaként. 

Az ítélőszék kimondja, nem elégségesek a dossziéban összeállított iratok a vádemelésre. A romániai magyar politikust már korábban három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiért a restitúciós testület tagjaként a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének a visszaszolgáltatásáról döntött az Erdélyi Református Egyházkerület javára. A második vádemelés után Magyarországra menekült, máig itt él.

Markó Facebookon reagált a hírre: „Én a Mikó-per igazságtalan ítélete és a kárpótlási ügyekben ellenem indított hadjárat kezdete óta elvesztettem a hitem a román igazságszolgáltatásban. Jó látni, hogy lassan egyre többen vannak olyanok - immár a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék bírái is - akik kezdik észrevenni a korrupcióellenes küzdelem mögötti visszaéléseket.”

Több romániai magyar vezető politikus is megszólalt. Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a kolozsvári maszol.ro portának azt nyilatkozta, hogy a korrupcióellenes harc leple alatt karaktergyilkosság történik Romániában, ezt bizonyítja az is, hogy a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék visszaküldte a DNA-nak Markó Attila és még 9 személy dossziéját, amely alapján az ügyészség vádat emelt. Ez azt jelenti gyakorlatilag, hogy Markó Attilát jogtalanul vádolták, az ügyészség által összeállított dosszié nem meríti ki a vádemeléshez szükséges jogi érvelés minimális elvárásait.

„Ki fogja felelősségre vonni az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget azért, mert emberek életét és karrierjét forgatja fel, lehetetleníti el?!” – fogalmazott Porcsalmi. Márton Árpád, az RMDSZ jogász-politikusa elmondta: a bíróság döntése komoly kérdéseket vet fel a korrupció ellenes harcban használt módszerekről. Az RMDSZ nem vonja kétségbe a korrupcióellenes harc létjogosultságát Romániában, de a felületesség, az emberek fölösleges meghurcolása semmiképp sem szabad részét képezze ennek a folyamatnak, tette hozzá.

G.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!