Előző
Következő
új cikk

Külföld

Békülne egymással Berlin és Ankara

Népszava-információ|2017. márc 9. 05:34
[A+ A-]

Amolyan békítő tárgyalást rendeztek Berlinben Sigmar Gabriel német külügyminiszter és török kollégája, Mevlüt Cavusoglu között. Gabriel a találkozót követően világossá tette, megengedhetetlen országa számára, hogy hazáját a nácikkal hozzák összefüggésbe. (Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt hétvégén nácinak nevezte Németország jelenlegi működését, miután két német városban is betiltották a török államfő számára teljhatalmat biztosító alkotmánymódosítást támogató gyűléseket.)

Gabriel kiemelte, „nem ismétlődhetnek meg az előző napihoz hasonló kijelentések. Vannak bizonyos határok, amelyeket nem szabad átlépni” – emelte ki. Sigmar Gabriel felszólította Ankarát arra, hogy ne „exportálja” Németországra a német alkotmánymódosítással kapcsolatos vitákat. „Nem engedhetjük meg azt, hogy politikai jellegű összetűzések színhelye legyen az ország” – hangoztatta.

A két külügyi tárcavezető megegyezett abban, hogy a két állam közötti feszültségek enyhítése érdekében a lehető leghamarabb folytatni próbálják a párbeszédet. Cavusoglu azt közölte, hogy német kollégája nemsokára Törökországba látogat.

Gabriel őszintének nevezte a tárgyalásokat, ugyanakkor „ellentmondásos ügyről” tett említést. Közölte továbbá, hogy minden „nehéz” témáról szót ejtettek. A német média utóbb azt jelentette, hogy Cavusoglu azt közölte, maga Erdogan is kampánybeszédet mondhat német területen. Ám sem annak időpontjáról, sem pedig helyéről nem tett említést. Gabriel ezzel szemben török újságíróknak nem beszélt arról, hogy Erdogan Németországba készülne.

Ez volt a két kormány képviselői között az első megbeszélés Erdogan nagy vihart kavar kijelentése óta. Cavusoglu csütörtök este Hamburgban kampányolt az alkotmánymódosítás mellett. A kormányfő szerint fellépését „ellenségesen" fogadta a német média, s még „iszlámellenességet" is tapasztalt. Mint a Hürriyet című lapnak elmondta, Németországnak el kell döntenie, hogy Ankarát „barátnak, vagy ellenségnek tartja-e". Kifejtette, az európai populisták előretörése „a második világháború előtti érát idézi".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!