Előző
Következő
új cikk

Külföld

Az FBI vezetője nem mond le

MTI|2017. márc 8. 22:08
[A+ A-]

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője, James Comey bejelentette, hogy kitölti mandátumát és nem mond le. 

Comey szerdán, egy kiberbiztonságról szóló bostoni konferencián jelezte, hogy nem kíván megválni hivatalától. "Még hat és fél évig  tisztségemben maradok" - fogalmazott az FBI-igazgató, akit Barack Obama elnök 2013-ban nevezett ki. Az FBI mindenkori igazgatójának megbízatása tíz évre szól, ám az amerikai elnöknek hatalmában áll elmozdítani őt. Donald Trump állítólag - a The New York Times még januárban közzétett információi szerint - arra kérte Comey-t, hogy maradjon hivatalban.

Az elmúlt hetekben azonban - amerikai sajtójelentések szerint -  megromlott a viszony a Fehér Ház és az FBI-igazgató között. James Comey ugyanis nyomást gyakorolt az FBI-t felügyelő igazságügyi minisztériumra, azt kérve, hogy nyilvánosan utasítsa vissza Trump elnök vádjait az Obama által elrendelt vélelmezett lehallgatásokról. 

Donald Trump még szombaton egy sor Twitter-bejegyzésben azt állította hogy Obama elnök a választások előtt utasítást adott az ő és a kampánycsapata lehallgatására az esetleges orosz beavatkozásról folyó vizsgálat keretében. Egyik mikroblog-bejegyzésében Trump  az 1972-ben kirobbant és 1974-ben Richard Nixon elnök bukásához vezető Watergate-botrányhoz hasonlította az állítólagos lehallgatást Az igazságügyi minisztérium elutasította Comey kérését. Minderről ugyanakkor  a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója nem beszélt a  szerdai bostoni konferencián.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!