Előző
Következő
új cikk

Külföld

El kell kerülni a migránsok őrizetbe vételét

MTI|2017. márc 9. 13:04
[A+ A-]

Európa kötelessége, hogy elkerülje a migránsok őrizetbe vételét, ezért aggodalomra ad okot az Európai Bizottságnak a bevándorlók fogva tartását támogató ajánlása, amely az emberi jogok megsértéséhez vezet anélkül, hogy előmozdítana olyan más célokat, mint a menedékjog iránti kérelmek folyamatának megkönnyítése, vagy a visszatérítési mechanizmus felgyorsítása - jelentette ki Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa csütörtökön.

Muiznieks közleményében felszólította a csütörtökön és pénteken Brüsszelben ülésező uniós állam- és kormányfőket: keressenek olyan alternatívákat a bevándorlók zárt táborokban történő elhelyezésére ösztönző uniós bizottsági javaslattal szemben, amelyek segíthetnek fenntartani a megfelelő egyensúlyt a migráció ellenőrzésének legitim igénye és a között a jogi és erkölcsi kötelesség között, hogy el kell kerülni a migránsok emberi jogainak megsértését.

A menedékkérők és migránsok fogva tartása csak kivételes esetben lehet indokolt és csak akkor lehet élni vele, miután a hatóságok megvizsgáltak minden más lehetőséget és arra a következtetésre jutottak, hogy nincs más hatékony alternatíva - jelentette ki.

A legfontosabb lépés, hogy minden ország jogrendjébe iktatva biztosítson egyértelmű és hatékony alternatívákat, amelyeket egyénre szabottan kell értékelni a fogva tartás elrendelése előtt - vélekedett.

Muiznieks hozzátette, a tagállamoknak joguk van a nemzetközi védelemre nem jogosult menedékkérők visszaküldésére, de mindent meg kell tenniük, hogy az intézkedések minden esetben megfeleljenek az emberi jogi normáknak.

Az Európai Bizottság március elején terjesztette elő javaslatait az uniós visszatérési politika hatékonyságának javítására. A tagállamokhoz intézett konkrét ajánlások között szerepelt az is, hogy gátolják meg a szökéseket a kiutasítási határozat hatálya alá tartozó azon személyek őrizetével, akik magatartásukkal - például a személyazonosítási folyamat során az együttműködés megtagadásával, vagy a visszaküldési művelet "erőszakos vagy csalárd" meghiúsításával - ellenszegülnek.

Az emberi jogi biztos szerdán "mély aggodalmát fejezte ki" a jogi határzárat szigorító magyar törvénymódosítás miatt is. Arra figyelmeztetett, hogy a menedékkérők mindegyikének automatikus őrizetbe vételével Magyarország megsértené az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt kötelezettségeket.

Az intézkedés "valószínűleg tovább fogja súlyosbítani a menedékkérők már jelenleg is rendkívül problémás helyzetét Magyarországon" - tette hozzá az emberi jogi biztos.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!