Előző
Következő
új cikk

Belföld

Balog tévedett - Nem indul családtudományi mesterszak

Népszava|2017. márc 9. 14:14
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

Még csak véleményezési fázisban tart az úgynevezett családtudományok mesterképzési szak létesítéséhez szükséges képzési és kimeneti követelmények összeállítása - tudtuk meg a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) kommunikációs osztályától. 

Lapunk azt követően kereste az egyetemet, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter kedden bejelentette: a Corvinuson ősztől elindul az említett mesterképzés. Ám mint megtudtuk, az egyetem idén szeptembertől csupán a szakot megalapozó szakirányú továbbképzés indítását tervezi.

Balog Zoltán bejelentése feltehetőleg válasz arra, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) nemrég arról adott hírt: ősztől társadalmi nemek tanulmánya, azaz gender studies képzés indulhat mesterszakon az egyetemen, ezek a tanulmányok a kormány szerint "a társadalom szétbomlasztásával" járnak. A miniszter kijelentette: "az emberek nőnek és férfinak születnek, ezért a kormány nemet mond a társadalmi nemekre, igent mond azonban a változó társadalmi szerepekre". A szakindításról szóló hír már csak azért is furcsa volt, mert a miniszteri bejelentés a felsőoktatási felvételik február 15-i határideje után érkezett.

Érdeklődtünk az egyetemnél arról is, pontosan mi indokolta ennek a képzésnek az indítását. Válaszukban kitértek arra, hogy a képzés a nemzetközi "family studies" mintára épül, és hogy a BCE nyitott egy ilyen mesterszak indítására. "A Budapesti Corvinus Egyetem a társadalom és a gazdaság fontos alapegységeként tekint a családokra. 2016-ban az egyetem a német Stiftung Familienunternehmennel együttműködve például létrehozta a Családi Vállalatok Központot, ami a családi tulajdonú vállalatokat kutatja, hogy az így létrejövő tudással is segítse a magyar gazdaság és társadalom erősödését. Az indítandó családtanulmányok mesterszak is a BCE ezen törekvését támogatja" - írták.

A képzés tartalmára vonatkozó kérdésünkre annyit közöltek, a négy féléves mesterszak tervezett képzési programja alatt alkalmazott statisztikai és kutatási módszertant, szakspecifikus társadalomtudományi (jogi, közgazdaságtani, politológiai, szociálpolitikai) ismereteket, családszociológiát, demográfiai ismereteket, valamint családpolitikai tervezést és elemzést tanulnak majd a hallgatók. "A cél, hogy a végzett hallgatók képesek legyenek a családok vizsgálatára fókuszáló tudományos tevékenységre, a demográfiai kihívásokra adandó tudományos igényű válaszok kidolgozására és a családokat érintő szakpolitikai koncepciók, intézkedések hatásainak elemzésére."

Mi az a gender?
A társadalmi nemek tudományát számos egyetemen oktatják, a világon több mint 300 felsőoktatási intézményben van a társadalmi nemekkel foglalkozó képzés, az igény is nagy rá. A gender, azaz a társadalmi nem fogalmát egyébként úgy lehetne magyarázni, hogy nem pusztán a biológiai nem magyarázza, a férfi és a nő milyen szerephez jut a társadalomban. A terület kutatói szerint a közösség - vagyis a társadalom - határozza meg, milyen viselkedési formák számítanak nőiesnek, férfiasnak, így meghatározza a nemi szerepeket, és az ebből fakadó előnyöket, hátrányokat is, például a fizetések terén. A XXI. század Magyarországán minderről beszélni, kutatni a kormány szerint egyenlő "a társadalom szétbomlasztásával".

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!