Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tusk maradt az Európai Tanács elnöke

Népszava|2017. márc 9. 17:05
[A+ A-]

Donald Tusk FOTÓ:Jack Taylor/Getty Images

Újabb két és fél évig Donald Tusk tölti be az EU állam- és kormányfői testületének elnöki tisztét. Így döntöttek a brüsszeli uniós csúcs résztvevői, legyőzve a lengyel politikus megválasztását ellenző varsói kormány kitartó tiltakozását. 

Bő fél óra alatt lezavarták az Európai Tanács elnökének megválasztását az EU csúcstalálkozó résztvevői, kipipálva ezzel kétnapos brüsszeli találkozójuk legizgalmasabb napirendi pontját. Bár az előjelek hosszú szópárbajt sejttettek, hiszen a lengyel kormány az utolsó pillanatig változatos fenyegetésekkel próbálta megakadályozni Donald Tusk újrázását, az ülésen elnöklő Joseph Muscat máltai kormányfő rövidre fogta a vitát. Beata Szydlo lengyel kormányfő felszólalása után szavazásra tette fel a kérdést: ki ellenzi az Európai Tanács elnökének megválasztását? Egyetlen kéz lendült a magasba: a lengyel miniszterelnöké. Mivel a tisztség betöltőjének nincs szüksége valamennyi tagállam egyetértésére, a 27:1 arány bőven elég volt a mandátum újbóli elnyeréséhez. Úgy tudjuk, hogy beszédében Szydlo gyakorlatilag megismételte Varsó vádjait. Eszerint Tusk nem pártatlanul látja el a feladatait, és többször a hazája ellen foglalt állást. A választás eredménye láttán a lengyel kormány kilátásba helyezte, hogy nem fogadja el a záróközlemény migrációról szóló megállapításait.

A dokumentum birtokunkba jutott tervezete nem tartalmaz vitatott állításokat és javaslatokat, főként arról szól, hogyan támogassa az EU a származási és tranzit országokat. Az uniós vezetők ugyanakkor leszögezik, hogy júniusig végső formába kellene önteni az EU új menedékjogi politikáját, amelynek — egyetértés esetén — része lehet a menekültek automatikus és állandó elosztását szabályozó rendelet. Bár Orbán Viktor a magyar menedékjogi törvény módosításának elszánt védelmezőjeként lépett a tanácsterembe, lapzártánkig nem került szóba a menedékkérők határmenti tranzit zónákba terelését előíró jogszabály.

Magyar és szlovák javaslatra a záróközlemény tervezete kitér arra, hogy az egységes piacon forgalmazott élelmiszerek minősége eltérő az egyes tagországokban. A szöveg üdvözli, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzi a témát az élelmiszerlánc megfelelő működéséről egyeztető magas szintű konzultatív fórumon.

A dokumentum gazdasági növekedésnek és munkahelyteremtésnek szentelt, kevés újdonságot tartalmazó fejezetében a huszonnyolcak — a protekcionizmust pártoló Washingtonnak üzenve — megerősítik, hogy kiállnak a közös szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer mellett, ugyanakkor minden rendelkezésre álló eszközt felhasználnak a tisztességtelen és a piacot torzító gyakorlatokkal szemben.

A huszonnyolcak késő esti vacsorájukon tárgyaltak a nyugat-balkáni országokkal fenntartott kapcsolatokról. Vezető diplomaták a csúcs előtt úgy fogalmaztak: épp ideje volt foglalkozni a térséggel, ahol a fejlemények “nem túl biztatóak”. Szakértők szerint a pénzügyi támogatásnál és a homályos ígérgetéseknél többre lenne szükség, hogy a régió országai visszataláljanak az európai pályára.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!