Előző
Következő
új cikk

Külföld

Újra a szíriai békéről tárgyalnak Genfben

Népszava|2017. márc 10. 05:34
[A+ A-]

Március 23-án Genfben újraindulhatnak a szíriai béketárgyalások. Staffan Da Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a Biztonsági Tanács ülésén jelentette be, hogy várják a szíriai kormányzat és az ellenzék képviselőit az ENSZ égisze alatt zajló fórumra, közölte a Le Figaro.

Most már ötödszörre ülnek zöld asztalhoz a szíriai konfliktusban érdekelt felek. Az első három alkalommal semmiféle eredmény nem született, az Aszad-reszim és a felkelők csupán Da Mistura különmegbízott közvetítésével tárgyaltak. Legutóbb azonban már közvetlen megbeszélések is folytak. Az ellenzéki tárgyalócsoportok vezetője, Nasszer al-Hariri úgy nyilatkozott, hogy bár ezúttal is konkrét eredmény nélkül álltak fel, mégis pozitívnak értékelhető a találkozó, mert először érintettek olyan lényegi kérdéseket, mint Szíria jövője és a politikai átmenet időszaka. Staffan Da Mistrura beszámolója szerint sikerült összeállítani egy menetrendet, amely a terrorizmus elleni harc kérdését is magába foglalja.

A hat éve zajló polgárháború viszont a tárgyalások ellenére is folytatódik. Szerdán este a rezsim harci gépei bombázták a szíriai felkelők egyik erősségének számító várost, Dumát, Damaszkusztól keletre. Hivatalos közlés szerint a kormányerők az Ahrar as-Sám szélsőséges szervezet állásait támadták a térségben, de minden felkelőcsoport elleni támadás feszültséget kelt a genfi tárgyalófelek között. A támadás abban a kelet-gútai régióban történt, ahol Oroszország egy nappal korábban március 20-ig tartó tűzszünetet hirdetett meg, jelentette a Reuters hírügynökség.

A szíriai rendezés kérdéséről tárgyalt a napokban a törökországi Antalyában az orosz, az amerikai és a török vezérkari főnök is. Eközben kezd aktívabbá válni az új washingtoni adminisztráció is, amely Szíria és Irak, az Iszlám Állam (IS) elleni harc kérdésében az utóbbi időben semmilyen álláspontot nem közölt. A Reuters értesülései szerint Washington most azt fontolgatja, hogy ezer tengerészgyalogost küld az IS elleni harcba. A katonákat egyelőre Kuvaitba telepítenék tartalékosként, és akkor vetnék be, amikor az amerikaiak által támogatott erők fel nem gyorsítják a terrorcsoport elleni támadásokat. Mivel Irakban Moszul ostroma a végéhez közeledik, ez vélhetően azt jelenti, hogy a közeljövőben a szíriai IS - főváros, Rakka ostroma is rövidesen megkezdődik.

Moszulból is elmenekült a vezér
Kiderült, hogy az Iszlám Állam vezetője már hónapokkal ezelőtt elmenekült az ostromlott iraki Moszul városából. A 46 éves Abu Bakr al-Bagdadit egy ideig halottnak hitték, ám – hírszerzési jelentések szerint – Moszulban bújt meg. Amikor azonban az iraki hadsereg körbezárta a várost, kereket oldott, és most valószínűleg a sivatagban bujkál.

G.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!