Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hawaii perli a tilalmat

Népszava|2017. márc 10. 05:31
[A+ A-]

Újra kezdődhetnek a beutazási tilalom elleni tüntetések FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SPENCER PLATT

Donald Trump újabb beutazási tilalma csupán március 16-án lép életbe, de máris nő ellene a tiltakozás. Elsőként Hawaii állam jelentette be, hogy bírósághoz fordul, kérve az új elnöki rendelet felfüggesztését. További perek is következhetnek.

Hawaii szerdán adta be a keresetet az amerikai kormányzat ellen egy honolului szövetségi bíróságon, azzal érvelve, hogy a beutazási tilalom sérti a muszlim lakosságot, hátráltatja a turizmust és a külföldi diákok fogadását. Az állam már az első utazási tilalom ellen is pert indított, a folyamatban lévő pereket azonban az első elnöki rendelettel együtt felfüggesztették. Douglas Chin főügyész hangsúlyozta, Hawaii mindig befogadó állam volt, nem alkalmazott diszkriminációt. A lakosság 20 százaléka külföldi születésű, százezren nem amerikai állampolgárok, a munkaerő húsz százalékát külföldiek adják. Egy honolului szövetségi bíró, Derrick Watson jóváhagyását adta a per folytatásához, az első meghallgatást március 15-én tartják, egy nappal az utazási tilalom életbe lépése előtt.

Trump átfogalmazott elnöki rendeletét eddig nem fogadta akkora felzúdulás, mint a január végén közzétett első változatot. A 45. elnök másodszorra kisebb csinnadrattával írta alá a dokumentumot, Trump nem szereti, ha kénytelen beismerni, hogy hibázott. Nem is maga az elnök, hanem a három érintett tárca vezetője, Jeff Tillerson külügy-, Jeff Sessions igazságügyi, valamint John Kelly belbiztonsági miniszter ismertette az előzőnél alaposabban előkészített, de továbbra is számos jogi buktatóval terhelt intézkedést

Az újrafogalmazott jogszabály mentesíti azokat, akik zöld kártyával vagy érvényes amerikai vízummal rendelkeznek. Ez volt az egyik fő érv, ami miatt a kaliforniai fellebbviteli bíróság felfüggesztette az elnöki rendeletet. A felfüggesztés továbbra is érvényben van, s nem kizárt, hogy a 2.0-ás változatra is kiterjesztik, vélik jogi szakértők.

Nehéz semmissé tenni a fellebbviteli bíróság másik fő kifogását a muszlimokkal szembeni diszkriminációról. Hat muszlim többségű ország – Irán, Jemen, Líbia, Szomália, Szudán – polgárait tiltják ki jövő csütörtöktől. Donald Trump a tavalyi kampány idején egyértelműen „muszlim tilalomról” beszélt, s ez a rendelet hivatott választási ígéretének teljesítésére. Bár az új változatból a diszkriminatív részleteket törölték, az elnök kijelentéseit visszamenőleg nem lehet semmissé tenni.

A washingtoni kongresszus demokrata honatyáihoz volt hivatalos tegnap az elhunyt boxlegenda, Muhammad Ali muszlim hitre tért felesége és fia. Muhammad Ali Juniort is őrizetbe vették a bevándorlási tisztviselők a floridai repülőtéren az első beutazási tilalom életbe lépésekor, a hatóságok utóbb azt mondták, nem a vallása miatt tartóztatták fel.

Trump moszkvai nagykövetjelöltje
Jon Huntsmant, Utah állam volt kormányzóját, 2012-es republikánus elnökaspiránst jelölte Trump az egyik legkényesebb nagyköveti posztra, a moszkvai amerikai képviselet élére. Huntsman nem kezdő a diplomáciában, Szingapúrban és Kínában is volt nagykövet. Donald Trump a Krím annektálását követően feszültté vált amerikai-orosz kapcsolatok javítását tűzte ki célul. Terveit azonban meghiúsíthatja, hogy a washingtoni kongresszus vizsgálatot folytat a tavalyi elnökválasztás befolyásolását célzó orosz hackertámadások ügyében, s vizsgálják a Trump-kampány embereinek orosz kapcsolatait is.
Assange: a WikiLeaks átadja a kódokat
A WikiLeaks kész segítséget nyújtani a technológiai cégeknek a biztonsági rések lezárásában - jelentette be tegnap Julian Assange. A leleplező portál alapítója, aki 2012 óta Ecuador londoni nagykövetségén rejtőzik, két nappal azután tartott tartott sajtóértekezletet, hogy a WikiLeaks majd nyolcezer CIA-dokumentumot tett közzé arról, hogy az amerikai hírszerzés hogyan tud bejutni az okostelefonok védőfala mögé, s az okostévével rendelkezők otthonába is. Assange közölte, a WikiLeaks nem hozta nyilvánosságra magukat a hackeléshez szükséges kódokat, de az Apple, a Google, a Samsung és más technológiai cégek rendelkezésére bocsátja. Két hírszerzési illetékes a Reutersnek azt nyilatkozta, valószínűleg a CIA valamely szerződéses alkalmazottja adhatta át a WikiLeaksnek a titkos információkat.

E. É.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!