Előző
Következő
új cikk

Külföld

Leváltották a dél-koreai elnököt

Népszava|2017. márc 10. 08:21
[A+ A-]

Pak Gun Hje akár börtönbe is kerülhet FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Döntött a dél-koreai alkotmánybíróság: leváltották Pak Gun Hje államfőt. A nyolc tagú taláros testület egyhangúlag fenntartotta a parlament döntését a hivatali visszaéléssel, korrupcióval vádolt köztársasági elnökkel szembeni alkotmányos vádemelésről. 

Pak Gun Hje Dél-Korea első demokratikusan választott elnöke, akit eltávolítottak hivatalából. Az ázsiai országban 60 napon belül új elnökválasztást kell tartani. Az államfő többszáz híve tüntetett Szöulban a döntés ellen, összecsaptak a bíróság épületét védő rohamrendőrökkel, ketten életüket veszítették.

Li Jung Mi, a dél-koreai alkotmánybíróság elnöke az ítélet indoklásában hangsúlyozta, hogy Pak hivatali ideje során végig megsértette az alkotmányt, leplezte a törvénysértéseket és fellépett a bírálói ellen. Dél-Korea 11. elnöke, első női államfője ellen az impeachment döntés fenntartását követően per indulhat, az alkotmánybíróság megvonta immunitását.

A 65 éves politikust, Pak Csong Hi néhai dél-koreai tábornok-elnök lányát alkotmányos vádemelési eljárás keretében a parlament december 9-én függesztette fel hivatalából. Amiatt vádolták meg, mert barátnőjének és bizalmasának, Csoj Szun Szilnek lehetőséget adott, hogy beleszóljon az államügyekbe, barátnője a kormányzat nevében dollármilliókat zsarolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól saját alapítványa számára. Pak Gun Hje menesztését hetente nagy tömegtüntetéseken követelték a dél-koreaiak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!