Előző
Következő
új cikk

Külföld

IS-ellenes konferencia Washingtonban

Népszava|2017. márc 10. 08:25
[A+ A-]

Még ebben a hónapban, példátlan széles körű részvétel mellett tartanak konferenciát Washingtonban az Iszlám Állam (IS) elleni, egyeztetett fellépésről. A tervek szerint 68 állam küldi el delegációját a Rex Tillerson amerikai külügyminiszter által meghirdetett találkozóra, amelynek fő célja az, hogy világméretűvé szélesítse a radikális muzulmán szervezet elleni diplomáciai, illetve katonai lépéseket.

A konferenciára várhatólag március 22-23-án kerül sor az amerikai fővárosban, s a legnagyobb szabású rendezvény lesz, mióta 2014 decemberében először kialakult az IS ellen fellépni kész országok laza szövetsége. „Tisztában vagyunk vele, hogy az utóbbi időben sikereket értünk el az IS elleni, szárazföldi hadműveletek során, ám kérdés, hogyan építhetünk ezekre a sikerekre?” – vázolta a megvitatni való témákat az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Mark Toner.

Kétségtelen, hogy az Irak és Szíria kiterjedt területein önálló kalifátust kikiáltó, véres terrormódszereivel hírhedtté vált IS az utóbbi hónapokban jelentősen visszaszorult, az iraki haderő például jórészt kiszorította az ország IS által ellenőrzött legnépesebb településéről, Moszulból. Szíriában is mindinkább körvonalazózik az IS főhadiszállása, Rakka elleni offenzíva terve. Egyes szakértők viszont attól tartanak, hogy amennyiben az IS elveszti iraki és szíriai bázisait, akkor megnő a veszélye, hogy ismét terrormerényletek sorát szervezi meg Európában.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!