Előző
Következő
új cikk

Külföld

Rijád újból fegyverekhez jut

Népszava|2017. márc 10. 08:32
[A+ A-]

A Trump-adminisztráció hatalmas, 300 millió dolláros (körülbelül 88 milliárd forint) fegyverszállítási csomagot készül jóváhagyni Szaúd-Arábiának – jelentette a Reuters. Mindenekelőtt rakétafegyverekről van szó, melyek eladását Barack Obama elnöksége idején felfüggesztették. A Fehér Ház ugyanis attól tartott, hogy Rijád déli szomszédságában, a jemeni lázadó törzsek ellen is kész bevetni az arzenált.

A Washington Post azonban a minap arról értesült, hogy a Fehér Házat Donald Trump alatt immár nem érdeklik túlzottan eme megfontolások. A napilap úgy tudja, hogy az ismét melegebbé váló Washington-Rijád viszony részeként az amerikai külügy már hozzájárulását adta a fegyverüzlethez, amelyre azonban még a nemzetbiztonsági tanácsnak is rá kell bólintania, majd a kongresszus elé kerül jóváhagyásra.

Obama elnöksége idején a szaúdi támadások miatt a két állam kapcsolata kissé lehűlt, az amerikai fél például nem osztott meg minden, a szűkebb térséget érintő titkosszolgálati értesülést Rijáddal – ugyanakkor a helyszíni kiképző tevékenység ebben az időszakban sem állt le. Szaúd-Arábia 2015 tavasza óta kapcsolódott be a jemeni polgárháborúba, amely az ENSZ becslései szerint mintegy 10 ezer halálos áldozatot követelt. Sajtójelentések alapján az Egyesült Államok más fegyvereladások – Obama alatt félretett – tervét is felmelegítheti, így Bahrein F-16-os vadászgépekhez, Nigéria pedig szintén harci repülőkhöz juthat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!