Előző
Következő
új cikk

Külföld

Bíróság elé állítanák Kim Dzsong Unt

Népszava|2017. márc 10. 08:36
[A+ A-]

Emberiesség elleni bűncselekmények miatt perelné Kim Dzsong Un észak-koreai diktátort az ENSZ. A világszervezet egy korábbi észak-koreai vizsgálatának vezetője, az indonéziai Marzuki Darusman azt javasolta, hogy az világszervezet Emberi Jogi Tanácsának napirendre kellene vennie az észak-koreai vezető elleni eljárás megindítását.

Marzuki, aki Genfben, egy emberi jogi fórum margóján beszélt, felvetette, hogy különleges szakértőt kellene megbízni egy független vizsgálat lebonyolításával, hogy megállapítsák Kim Dzsong Un felelősségét. A szakértő azonban attól tart, írta a Reuters, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában Kína megvétózna bármely kezdeményezést, amely az észak-koreai vezető ügyét a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé utalná.

„Kim Dzsong Nam meggyilkolása ébresztő kell hogy legyen a világ számára” – jelentette ki Li Jung Hun, Dél-Korea észak-koreai emberi jogi ügyekben illetékes nagykövete. „Ha Észak-Korea ezt teszi Kim bátyjával, akárcsak korábban a nagybátyjával, elképzelhető, hogy milyen bánásmódban részesül egy elítélt egy észak-koreai börtöntáborban” – figyelmeztetett a nagykövet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!