Előző
Következő
új cikk

Külföld

Boris Johnson: Vegyen példát a Vasladyről Theresa May

Népszava|2017. márc 10. 08:42
[A+ A-]

Boris Johnson FOTÓ: Getty Images, Matt Cardy

Boris Johnson brit külügyminiszter szerint Nagy-Britanniának vissza kell utasítania az Európai Unió követeléseit, nem fogadhatja el az 50 millió fontos (majd 60 millió eurós) számlát. 

Ennyire becsülik ugyanis az EU követelését az Egyesült Királyság kilépése esetére. Michel Barnier, az unió Brexit-főtárgyalója hírek szerint úgy véli, hogy Londonnak egészen 2020-ig be kell fizetnie a rá eső részt az uniós költségvetésbe. Johnson szerint ez „nem ésszerű” követelés.

A volt londoni polgármester szerint Theresa May kormányfőnek a néhai Vasladyről kellene példát vennie. Johnson emlékeztetett az 1984-es fontainebleau-i uniós csúcstalálkozóra, amikor Margaret Thatcher, Nagy-Britannia első női miniszterelnöke kijelentette: „Vissza akarom kapni a pénzemet!”. Lady Thatcher el is érte amit akart, a brit uniós befizetési kötelezettség csökkentését: London megkapta a követelt visszatérítést (rebate-et).

Theresa May, akit csütörtök esti brüsszeli sajtóértekezleten megkérdeztek arról, hogy kész lesz-e kifizetni a „válási számlát”, azt mondta: „Szögezzük le, Margaret Thatcher csak egy volt, de Boris Johnsonnak igaza van, az emberek azért szavazták meg a Brexitet, hogy Nagy-Britanniának ne kelljen annyi pénzt befizetni a brüsszeli kasszába. A kilépéssel elérjük ezt a célt”.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!